Leiderschapsexpert Ken Blanchard is de bedenker van het bekende ‘one minute management’, de meest eenvoudige manier om leiding te geven aan een ander. Je denkt misschien ‘Wat kun je nu doen in één minuut?’ Maar als je echt gaat meten hoe lang we normaal gesproken de tijd nemen om bijvoorbeeld iemand aan te moedigen, is dat vaak veel korter.
Doelen stellen in één minuut
Een essentieel onderdeel van een goed functionerend team, zijn duidelijke doelstellingen waar iedereen zich aan houdt. Als leidinggevende ga je met iedereen in je team doelen afspreken en die moeten praktisch en concreet worden geformuleerd. Dus wat ga jij nou precies doen de komende tijd?
En dat moet je als leidinggevende niet voor ze op gaan schrijven, ieder teamlid formuleert zelf zijn of haar eigen doelen. Het resultaat is dat ieder teamlid in één minuut zijn/haar eigen doelen weer helder in voor ogen moet kunnen hebben.
Aanmoedigen in één minuut
Een ander essentieel punt uit ‘one minute management’ is dat je als leidinggevende afspreekt met jouw teamleden dat wanneer je ziet dat zij bezig zijn om hun doelen te behalen, ze direct door jou worden aangemoedigd. Daar zitten dus twee factoren in, het eerste is het signaleren van goede inzet en het tweede is direct handelen. Volgens Blanchard is het echt de kunst van het leidinggeven om dit onder de knie te krijgen.
Bijsturen in één minuut
Het derde punt uit de ‘one minute management’ theorie van Blanchard is net zo belangrijk als het voorgaande. Je spreekt als leidinggevende ook met jouw team af dat je ze erop mag wijzen wanneer je ziet dat ze dingen doen die tegen hun doelen ingaan. Dat is uiteraard niet om ze op hun donder te geven, maar dat is bedoeld als leerpunt: we helpen elkaar om te leren.
Zo goed als iedereen is gevoelig voor kritiek, dus daarom is het essentieel dat je van tevoren afspreekt dat je dit gaat geven, net als de aanmoediging. Let wel op de verhouding tussen positieve en negatieve feedback, in het bedrijfsleven zal dit ongeveer 4:1 moeten zijn. Tiggelaar: “Dus als je vier keer hebt aangemoedigd, heb je als het ware een minuutje bijsturen verdient als leidinggevende.”
Met de hulp van een schriftje
Een belangrijke les die Ben Tiggelaar leerde van een oud-leraar is werken met het schriftje. Tiggelaar: ‘Bereid je elke week voor en besteed één minuut aan elk teamlid om te bepalen wat je belangrijk vindt om die week samen met ze te doen. Dit is dan iets dat hem/haar weer een stapje vooruit helpt. En houd zelf bij gedurende de week of je dat ook daadwerkelijk hebt gedaan. Als je dit doet, maakt dat eigenlijk alle andere managementlessen overbodig.’
Werk efficiënt en schakel direct
Deze ‘one minute management’ methode van Blanchard zorgt ervoor dat je direct kunt schakelen en bijstellen. Je hoeft dus niet te gaan zitten wachten op dossiervorming over iemands presteren zodat je aan het einde van het jaar een keer een evaluatiegesprek kunt gaan voeren. Dan is er al zoveel kostbare tijd en energie verloren gegaan.
Wil je meer weten over ‘one minute management’ of andere theorieën? Kom dan naar de collegereeks ‘Psychologie voor Managers’ en krijg de beste antwoorden van de belangrijkste denkers op dit gebied. Ben Tiggelaar geeft je tips en adviezen die je de volgende dag al toe kunt passen op de werkvloer.