Hoe moet de manager omgaan met de twee grote sporttoernooien die dit jaar plaatsvinden? Arjan te Lintelo geeft antwoord.
Mogen we dit een repeterende vraag noemen? Repeterend, aangezien dit dilemma met enige regelmaat de kop opsteekt. Dat de EK en de Olympische Spelen een enorme invloed zullen hebben op de werkvloer staat vast! Is deze invloed wenselijk? Sportminded en voetballend Nederland vinden natuurlijk van wel. Let maar op, straks horen we de verhalen over de positieve invloed van sport, het praten erover schept een band, verhoogt de sfeer en draagt bij aan een grotere productiviteit en betrokkenheid.
Dilemma
De minder in sport geïnteresseerde medemensen hebben hier hun kanttekeningen bij. De niet-sporters denken; waar heeft die collega het over?, als deze weer eens enthousiast bij de koffieautomaat spreekt over de sportieve prestaties van onze nationale sporters.
Voor de manager ontrolt zich hier een dilemma in wording. Voor- en tegenstanders breng je niet snel tot elkaar. De voorstanders willen een groot beeldscherm op de vloer en eerder vrij voor een belangrijke wedstrijd of sportonderdeel. De tegenstanders zitten met de brokken en kunnen deze bij elkaar vegen.
Oftewel , op de werkvloer zal sport niet altijd verbroederen. Mijn advies richting de manager is om nú actie te ondernemen. Maak het onderwerp bespreekbaar met iedereen. Sportminded of niet-sportminded maakt niet uit. Spreek duidelijk af dat verlof en eerder of later beginnen nooit mogen leiden tot mindere dienstverlening richting klanten of burgers.
Anders gezegd; verlof of verlofuren mogen als het kan en anders niet. Het woord verlof betekent dat thuisblijven ten koste gaat van vrije dagen. Wat mij betreft is hier geen discussie over mogelijk; duidelijkheid vooraf helpt om discussie voor, tijdens of na de EK en de Olympische Spelen te voorkomen!
Eigen verantwoordelijkheid
Je kunt als manager ook besluiten om iedereen dit jaar een extra uur vrij te geven. Opname is mogelijk mits het serviceniveau niet in het gedrang komt. Hiermee is ook duidelijk dat de werkgever niet primair verantwoordelijk is voor het in werktijd kunnen beleven van een hobby, hoe mooi sport ook is!
Hierin heeft de medewerker een eigen verantwoordelijkheid. Als je hierin als manager niet duidelijk bent is het einde zoek. Waar leg je anders de grens als iemand bij je komt en om een voor hem of haar legitieme reden eerder naar huis wil?
Arjan te Lintelo (1963) helpt sinds 2002 bedrijven en organisaties met het in beweging krijgen van mensen in de door de organisatie gewenste richting. Om te komen van het wat naar het hoe, van missie, visie en strategie naar het vaak moeilijke proces van uitvoeren. Daarbij wordt niet uitgegaan van ingewikkelde modellen en theorieën, maar wordt verder gebouwd op de binnen de organisatie al aanwezige structuur en menselijke kwaliteiten. Praktisch en pragmatisch, gewoon met twee voeten op de grond!