Rode cijfers, sombere verwachtingen, heftige koersreacties, maar ook wat meevallers. Het eerste kwartaalcijferseizoen maakte veel los. Hier vindt u een overzicht van de prestaties van AEX-bedrijven. Kijk en vergelijk.
Kort samengevat presteerden de beursgenoteerde ondernemingen die al met resultaten naar buiten kwamen als volgt: 9x nettoverlies, 5x winstdaling, 1x lichte omzetdaling en gelukkig 1x handhaving van verwachting, 1x handhaving omzetniveau en 6x een bemoedigende stijging van omzet of direct beleggingsresultaat. De winstcijfers van die laatste groep moeten we uiteraard nog maar afwachten. Hieronder vindt u een overzicht van de cijfers en verwachtingen van alle AEX-bedrijven.
Aegon
De verzekeraar moest een kwartaalverlies incasseren van 173 miljoen, kleiner dan analisten hadden berekend. Aegon schreef 386 miljoen euro af op de beleggingsportefeuille, waarvan 205 miljoen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt.
Verwachting: topman Wynaendts verwacht dat de afschrijvingen ook de rest van het jaar op verhoogd niveau blijven.
Ahold
De omzet steeg ruim vijftien procent naar 8,7 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de toename ruim zes procent. Vooral de winkels van Albert Heijn deden het goed. De volledige resultaten maakt Ahold eind mei bekend.
Verwachting: Geen. Ahold handhaaft de langetermijndoelstelling van een omzetgroei van vijf procent.
Air France-KLM
De verwachting van de vliegtuigmaatschappij is weinig bemoedigend: een operationeel verlies van circa 200 miljoen euro over het gebroken boekjaar 2008/2009. Het boekjaar eindigde in maart en de cijfers worden op 19 mei gepubliceerd.
AkzoNobel
Het coatings- en chemiebedrijf belandde in de rode cijfers: een nettoverlies van 7 miljoen, versus een winst van 105 miljoen euro in 2008. De omzet daalde dertien procent van 3,77 naar 3,27 miljard euro. De cijfers kwamen ruim onder verwachting uit: analisten rekenden vooraf op een nettowinst van 44,2 miljoen euro bij een omzet van 3,45 miljard euro.
Verwachting: geen, behalve dat het een ‘uitdagend' jaar wordt.
ArcelorMittal
Het bedrijf had last van een ‘extreem zwakke vraag naar staalproducten' en zette een kwartaalverlies van 1,1 miljard dollar in de boeken. Dat is bijna twee keer zo hoog als analisten hadden becijferd en een flinke tegenvaller vergeleken met de winst van 2,37 miljard dollar vorig jaar. De omzet halveerde ten opzichte van de eerste drie maanden van 2008 tot 15,1 miljard dollar.
Verwachting: de omstandigheden blijven ‘uitdagend', maar de staalprijzen zullen zich in het tweede en derde kwartaal herstellen.
ASML Holding
De chipmachinefabrikant boekte voor de tweede keer op rij een nettoverlies, van 117 miljoen euro. Dat is overeenkomstig de verwachting van analisten. De omzet kwam uit op 184 miljoen euro. Ondanks de "afschuwelijke" resultaten reageerden beleggers positief op de positieve operationele kasstroom van het bedrijf.
Verwachting: ASML ziet ook in het tweede kwartaal een flink verlies. Ergens in de tweede jaarhelft treedt herstel op, tot een omzet tussen de 400 en 500 miljoen euro.
BAM Groep
De bouwer publiceert de resultaten op 28 mei.
Boskalis Westminster
De baggeraar heeft een "vergelijkbare omzet" ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 gerealiseerd. De orderportefeuille is nog "goed gevuld". Over de winstontwikkeling laat Boskalis zich niet uit.
Verwachting: de winst zal dit jaar lager zijn dan het recordniveau van 249,1 miljoen euro vorig jaar.
Corio
Het vastgoedfonds publiceert de kwartaalresultaten op 19 mei nabeurs.
DSM
DSM zag zijn nettowinst met 92 procent afnemen, van 162 tot 13 miljoen euro. De omzet belandde op 1,84 miljard euro, van 2,36 miljard vorig jaar. Het chemieconcern wijst op de sterk afgenomen economische bedrijvigheid.
Verwachting: Geen. Maar DSM ziet geen verbetering, maar ook geen verslechtering. Wel verwacht het chemieconcern het kostenbesparingsdoel van 100 miljoen euro in 2010 te overtreffen.
Fugro
De bodemonderzoeker publiceert op 7 augustus pas concrete halfjaarcijfers. In een trading update zegt Fugro over de eerste maanden van 2009 een vijf procent hogere omzet te hebben geboekt. Het orderboek blijft op peil.
Verwachting: het eerste halfjaar een licht hogere omzet (1 miljard versus 992 miljoen euro) en een licht hogere winst (110 versus 109,3 miljoen).
Heineken
De bierbrouwer boekte een autonome omzetdaling van één procent, naar 3,05 miljard euro. Verder bleek er sprake van volumedaling van ruim zes procent, vooral in Centraal- en Oost-Europa en de Amerika's. Maar: volgens Heineken is het eerste kwartaal de minste belangrijke vanwege de relatief beperkte bijdrage.
Verwachting: geen.
ING Groep
De bankverzekeraar had het moeilijker dan verwacht: het netto kwartaalverlies kwam met 793 miljoen euro hoger uit dan analisten hadden becijferd. Vorig jaar zette ING nog een winst van 1,54 miljard euro in de boeken. Lichtpuntje: het resultaat is minder slecht dan die in het dramatische vierde kwartaal van 2008, toen het verlies uitkwam op 3,7 miljard euro.
Verwachting: geen.
KPN
Het telecombedrijf voldeed in het eerste kwartaal niet aan de verwachtingen. De omzet daalde met bijna vijf procent tot 3,396 miljard euro. De nettowinst daalde met eenzelfde percentage tot 317 miljoen euro. Het bedrijf kondigt extra kostenbesparingen van 100 miljoen euro aan om de gevolgen van de crisis te bezweren.
Verwachting: KPN bevestigt de meeste doelstellingen voor 2010, maar laat de minimum omzetdoelstelling van 15 miljard euro varen.
Philips
Het elektronicaconcern heeft een nettoverlies geleden van 59 miljoen euro, tegenover een winst van 307 miljoen euro vorig jaar. Analisten rekenden op een beperkter verlies. De vergelijkbare omzet daalde zeventien procent, naar 5,1 miljard euro.
Verwachting: Philips ziet geen verbetering van de vraag in het tweede kwartaal vergeleken met het eerste kwartaal. Dit betekent niet dat het tweede kwartaal verliesgevend hoeft te zijn, vanwege eerder genomen maatregelen.
Randstad
Het uitzendconcern belandde in de rode cijfers. Het nettoverlies bedroeg 52,6 miljoen euro tegenover een nettowinst van 75,1 miljoen vorig jaar. Het verlies is groter dan vooraf becijferd. De omzet daalde 28 procent tot ruim 3 miljard euro.
Verwachting: geen. De markt is verder verslechterd in de eerste drie maanden. Het tweede kwartaal heeft bovendien een heel sterk kwartaal in 2008 als vergelijkingsbasis.
Reed Elsevier
Verwachting: in een interim-statement handhaaft de Brits-Nederlandse uitgever de eerder afgegeven verwachting van een groei van de aangepaste winst per aandeel tegen constante wisselkoersen. Reed stelt op schema te liggen met het realiseren van de kostenbesparingen (205 miljoen dollar in 2009 en 350 miljoen dollar in 2010). Halfjaar resultaten volgen op 30 juli.
Royal Dutch Shell
De grote oliemaatschappij heeft last van de veel lagere olieprijs en de afnemende vraag naar olie. De CCS-winst (winst op basis van geschatte actuele kosten) daalde in het eerste kwartaal met 58 procent, van 7,85 miljard dollar naar 3,3 miljard dollar. Tegelijkertijd halveerde de omzet tot 58,22 miljard dollar.
Verwachting: omstandigheden blijven moeilijk, maar het bedrijf gaat door met ‘substantiële investeringen'.
SBM Offshore
Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie boekte een omzetstijging van 10 procent, naar 681 miljoen dollar.
Verwachting: een nettowinst in lijn met de nettowinst over 2008 (227 miljoen dollar). Omzet tussen de 2,8 en 3 miljard dollar, tegenover 3,1 miljard dollar in 2008.
TNT
Het post- en expresbedrijf heeft een nettowinstdaling van ruim 57 procent gerealiseerd, van 179 miljoen naar 76 miljoen euro. Analisten hadden een iets hogere winst gerekend. De omzet daalde van 2,72 naar 2,44 miljard euro, wat ook lager is dan voorzien.
Verwachting: voorzichtig. TNT ziet dit jaar geen verandering van de handelsomstandigheden.
TomTom
Opnieuw in de rode cijfers: een nettoverlies van 33 miljoen euro, tegenover een verlies van 23 miljoen vorig jaar. In het laatste kwartaal bedroeg de nettowinst nog 70 miljoen euro. De omzet nam met dertig procent af van 307 naar 213 miljoen euro.
Verwachting: geen, vanwege de onvoorspelbare macro-economische omstandigheden.
Unibail-Rodamco
Het vastgoedbedrijf wist een omzetstijging in de boeken te zetten, van 3,4 procent naar 416,8 miljoen euro.
Verwachting: Unibail-Rodamco handhaaft de verwachting dat de winst per aandeel in 2009 met zeven procent zal groeien.
Unilever
De nettowinst daalde met 43 procent naar 803 miljoen euro. Wel werd de winst in het eerste kwartaal van 2008 positief beïnvloed door een boekwinst. De autonome omzetgroei bedroeg 4,8 procent, met name te danken aan prijsverhogingen. De volumes daalden met 1,8 procent minder dan analisten had verwacht, wat de markt hoopvol ontvangt.
Verwachting: geen. Wel spreekt Unilever van een "solide start" van 2009.
Wereldhave
Het vastgoedfonds boekte in de eerste drie maanden een onverwachte stijging van het direct beleggingsresultaat. De daling van de rentelasten zorgde voor een direct resultaat van 28, 1 miljoen euro (+2,8 procent). Het indirect resultaat bedroeg wel 29,6 miljoen euro negatief, als gevolg van een negatieve herwaardering van de vastgoedportefeuille.
Verwachting: geen. Wel denkt het fonds dat de vastgoedwaarde dit jaar verder zal dalen.
Wolters Kluwer
In een trading update maakt Wolters Kluwer bekend dat de abonnementen en niet-cyclische omzet (71 procent van de totale omzet) in het eerste kwartaal zijn gestegen. De halfjaarcijfers volgen op 29 juli.
Verwachting: herhaling van de verwachtingen voor 2009, al spreekt Wolters Kluwer wel van ‘uitdagende marktomstandigheden'. Het bedrijf verwacht een genormaliseerde operationele marge gelijk aan die van 2008 en een gewone verwaterde winst van 1,41 tot 1,46 per aandeel.