Bankieren is feitelijk niets meer dan het managen van risico’s. En dat doet de Rabobank beter dan welke bank dan ook, vindt de manager.
DE WINNAARS:
1. Rabobank
2. ABN Amro
3. ING Groep
4. Dun & Brastreet
5. Van Lanschot
6. Fortis
7. MercerEind jaren ’80 gaf de Amerikaanse bank JP Morgan de eerste aanzet tot de ontwikkeling van risicomanagement als apart vakgebied. In Nederland managet Rabobank tegenwoordig het beste zijn risico’s, zo blijkt uit het MT-onderzoek. Maar wat doet de bank precies beter dan zijn concurrenten?
Industriestandaard
Het vakgebied risicomanagement is in zijn huidige vorm pas zo’n 20 jaar oud, aldus Casper de Vries, hoogleraar Risicomanagement aan de Duisenberg School of Finance en aan de Erasmus Universiteit. “Vanaf 1989 vroeg de ceo van de Amerikaanse bank JP Morgan om een dagelijks rapport, bekend geworden als het kwart-over-vier-rapport, over de risico’s die de bank de volgende dagen liep. Voor de berekening van deze risico’s is toen een hele methode ontworpen, die later is verheven tot de industriestandaard die nu ook door de toezichthouders wordt gehanteerd.”
Verschil in aanpak
Hoewel risicomanagement tegenwoordig dus niet meer is weg te denken uit het bankwezen, zijn er nog steeds aanzienlijke verschillen in aanpak. Zo scoort de Rabobank aanmerkelijk beter dan concurrenten als ABN Amro en ING. “Wij hebben een lager risicoprofiel dan andere banken omdat we prudenter opereren”, zegt Pieter Emmen, directeur Risicomanagement van de Rabobank Groep. “Die relatieve voorzichtigheid hangt samen met onze afwijkende bedrijfsstructuur en -cultuur. Rabobank is een coöperatie, waardoor aandeelhouders en winstmaximalisatie niet leidend zijn.” Emmen wijst op de Triple A status – de hoogste kredietrating ter wereld – die zijn bank geniet. Niet voor niets, zegt hij, is Rabobank zonder overheidssteun door de crisis gekomen.
Centrale plek
Casper de Vries onderschrijft Emmens analyse. “Rabobank heeft meer dan andere banken oog voor de lange termijn. Let wel, dat houdt ook in dat de bank in tijden van hoogconjunctuur bereid was af te zien van mogelijk zeer winstgevende, maar tegelijk risicovolle investeringen. Zo had Rabobank relatief weinig Amerikaanse subprime-pakketten, de rommelhypotheken die later zijn ontmaskerd als de aanstichters van de crisis.”
Voor Pieter Emmen is het allemaal niet meer dan logisch. “Bankieren is feitelijk niets meer dan het managen van risico’s. Die risico’s moeten dus een centrale plek innemen in de bedrijfsvoering. Dat waren veel banken even uit het oog verloren.”
>> Dit artikel is afkomstig uit MT Finance 2010. Bestel deze MT gids online <<