Zaken doen met een participatiemaatschappij die deel uitmaakt van een grote bank biedt voor een bedrijf veel voordelen.
DE WINNAARS:
1. Rabobank
2. ABN Amro
3. ING GroepHet is geen staand beleid van grootbanken om afscheid te nemen van hun private equitytak, meent Daniel Mulder, adviseur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Toch hebben diverse banken de afgelopen jaren deze stap genomen. In 2007 verzelfstandigde bijvoorbeeld het private-equityhuis van ABN Amro tot AAC Capital Partners. ING neemt binnenkort afscheid van Parcom Capital, het onderdeel van verzekeraar Nationale Nederlanden dat in de etalage staat. Dat maakt Rabo Private Equity een van de weinige participatiemaatschappijen die nog onder de vleugels van een grote bank verblijven.
Bron van kapitaal
“Bankfondsen kunnen relatief eenvoudig aan nieuwe funding komen, omdat de banken een bron van kapitaal vormen. Daarnaast kennen ze een andere timing, omdat ze niet gebonden zijn aan contracten met externe beleggers”, vat Mulder de belangrijkste verschillen samen tussen de onafhankelijke private equityhuizen en de huizen van de grote banken.
Dat ze makkelijk aan geld kunnen komen, geldt ook voor Rabo Capital, het bekendste label van Rabo Private Equity. “Rabobank heeft een vast bedrag geoormerkt voor investeringen, waardoor wij verzekerd zijn van een blijvende funding”, zegt Derek de Broekert, director bij Rabo Capital, die zegt veel waarde te hechten aan een actieve betrokkenheid bij alle deelnemingen. “Bovendien voelen wij niet de druk van aandeelhouders om deelnemingen te verkopen. Natuurlijk werken ook wij toe naar een exit, maar we zijn flexibel in de timing en kunnen in samenspraak met het management het meest geschikte moment daarvoor uitkiezen.”
Meeliften met netwerk
Een ander voordeel van de organisatiestructuur is dat Rabo Capital gebruik kan maken van de kennis en het omvangrijke netwerk van het moederbedrijf. Rabobank heeft – als coöperatie en samensmelting van de Raiffeisen- en de Boerenleenbank – vooral een historie in de food & agrisector. Daarnaast heeft Rabo Capital een bijzondere belangstelling voor onderwijs en welzijn. Maar, anders dan veel concurrenten, sluit zij geen sectoren uit. Ook andere ondernemingen kunnen dus meeliften met de kennis en ervaring van een grootbank. Vandaar ook misschien dat het geen bijzonder grote verrassing is dat de Rabobank ook in deze categorie tot winnaar is uitgeroepen.
>> Dit artikel is afkomstig uit MT Finance 2010. Bestel deze MT gids online <<