De Hollandse kabelaar Draka komt waarschijnlijk alsnog in buitenlandse handen. Een fusie biedt uitkomst om de al jaren krimpende markt te lijf te gaan.
Het zag er even naar uit dat Draka opgeknipt en wel in Franse handen zou overgaan. Geen mooi einde voor de van oorsprong Hollandsche Draad- en Kabelfabriek uit 1910. Maar nadat vorige maand het Franse Nexans een bod uitbracht op Draka van 15 euro per aandeel, ziet het speelveld er inmiddels heel anders uit.
Met twee nieuwe biedingen is vandaag rond Drake een ware overnamestrijd losgebarsten. Maandagmorgen vroeg was het de Italiaanse concurrent Prysmian die een tegenbod van 17,20 euro uitbracht. Dit bod heeft de steun van management en commissarissen van Draka, zo meldden de partijen 's morgens meteen in een gezamenlijk persbericht.
Ondanks dat nieuws bleek een paar uur later al dat een Italiaanse overname nog geen gelopen koers is. Geheel onverwacht mengde zich maandag ook een vrij onbekende Chinese partij in de strijd om Draka: het bedrijf Tianjin Xinmao – onderdeel van het Chinese conglomeraat Xinmao Group -biedt 20,50 euro per aandeel in contanten.
Consolidatieslag
Hoewel met een overname de uitverkoop van Nederland voortraast, en dus na Crucell opnieuw een Nederlands beursgenoteerd bedrijf in buitenlandse handen valt, lijkt Draka weinig keus te hebben. De kabelmarkt krimpt al jaren en de sector kampt met overcapaciteit. Een consolidatieslag ligt voor de hand, de markt is bovendien regionaal sterk versnipperd.
De Europese kabelmarkt wordt gedomineerd door Nexans en zijn belangrijkste rivaal Prysmian. Als Draka – de derde speler in Europa – in Franse handen valt is de kans groot dat het bedrijf wordt opgesplitst. Nexans heeft al laten blijken weinig te zien in de koper- en glasvezeltak van Draka, die goed is voor ongeveer een derde van de omzet. Prysmian wil Draka in zijn geheel overnemen en heeft toegezegd dat het de kabelaar niet zal opbreken of omvangrijke delen van het bedrijf zal verkopen. Als Prysmian en Draka samengaan, zouden ze Nexans van de troon stoten als de nummer één van de wereld in de kabelmarkt. De Chinezen willen van Draka binnen drie tot vijf jaar de wereldmarktleider in kabels en glasvezel maken. Met een omzet van 2 miljard euro is Draka momenteel de achtste kabelproducent ter wereld.
Toch nog de Italianen?
De belofte van de Chinezen klinkt interessant en hun bod is beduidend hoger dan dat van Prysmian. Aandeelhouders reageren met enthousiasme en zetten Draka op de Amsterdamse beurs 26 procent hoger op 19,50 euro, ruim boven de 17,20 euro van de Italianen.
Het bestuur van Draka heeft duidelijk de wens tot samenwerking met Prysmian. Het is de vraag of het Chineze bod daar verandering in heeft gebracht en of de Italianen een antwoord hebben. Een jaar geleden deed Prysmian ook al een poging de Hollandse kabelaar over te nemen. De fusie ging destijds niet door, officieel omdat geen overeenstemming werd bereikt over de voorwaarden, maar waarschijnlijk botsten de twee op de verkoopprijs. Het huidige bod van 17,20 euro per aandeel (deels contanten, deels aandelen Prysmian) waardeert Draka op dit moment op 840 miljoen euro en kon dus vanmorgen nog rekenen op instemming van zowel bestuur als commissarissen en grootaandeelhouder Flint, dat bijna de helft van de aandelen Draka bezit.
Het bod van de Chinezen is goed voor 1 miljard euro, wat een verhoging van 19 procent betekent ten opzichte van de Italianen. Dat biedt ruimte voor Draka om van de verkoopintentie met Prysmian af te komen.
Prysmian en Draka hebben in hun voorlopige overeenkomst afgesproken dat Draka de vrijheid houdt om op een hoger bod in te kunnen gaan. Een concurrerende bieder moet dan wel 15 procent meer bieden dan Prysmian. Dat is nu het geval. Mocht Draka van een verkoop aan Prysmian afzien, kost hen dit wel 12,5 miljoen euro, de afgesproken break-up fee.
Voordelen van overname
De kans is niet groot dat Draka zelfstandig wil blijven, daarvoor is het te klein. Om diezelfde reden zal het ook niet snel een belangrijke rol als overnemer spelen. Een overname door Prysmian of Tianjin Xinmao kan voor Draka dus een mooie uitkomst zijn.
Volgens Xinmao biedt een overname Draka veel kansen 'gezien de ontwikkelingen in China en de Aziatische regio op het gebied van infrastructuur'. Een van de voordelen is verder een aanmerkelijke kostenbesparing die door synergievoordelen kan ontstaan. Hier is bij het Chinese conglomeraat niet echt sprake van, maar de Italiaanse branchegenoot rekent binnen drie jaar op ongeveer 100 miljoen euro.
Extra kostenbesparingen zijn welkom. Draka sneed in reactie op de crisis al flink. De mondiale kabelmarkt is nauw verbonden met de industrie. In 2009 leidde een flinke vraaguitval tot instortende volumes. De omzet van Draka daalde met 18 procent, nadat in 2008 ook al sprake was van een daling van 1,7 procent.
Inmiddels lijkt de markt weer wat op te krabbelen, maar het moet van ver komen. Draka-bestuursvoorzitter Frank Dorjee gaf eerder deze maand in een tussentijds handelsbericht aan dat het herstel in de sector aan kracht heeft gewonnen. Waar in het eerste kwartaal dit jaar nog een daling van de vraag zichtbaar was, steeg die in het tweede kwartaal licht, met 0,9 procent en in het derde kwartaal met 3,5 procent.
Hoewel de bouwsector er nog niet bepaald rooskleurig voorstaat, groeit de vraag wel in de voor Draka eveneens belangrijke sectoren industrie en communicatie.
Overnamestrijd
Het herstel in de markt is duidelijk gunstig voor de onderhandelingspositie van de kabelaar. Een overname is nog geen gelopen race.
Het eerste bod, van Nexans, dat aanvankelijk werd gesteund door Draka's grootaandeelhouder Flint (48,48 procent), werd door het bestuur direct 'ongevraagd' genoemd. Toch hebben ook de Fransen wellicht ook nog ijzers in het vuur. Nadat Draka hun bod vorige maand verwierp, lieten zij weten hier op terug te komen. Uiterlijk woensdag aanstaande volgt van Franse kant een nadere reactie.