Met de eisen van werknemers over flexibel werken en de afstand die velen moeten afleggen om vanuit huis op kantoor te komen, is op afstand werken steeds normaler geworden. Of het nu thuis is of op een flexwerkplek, veel werknemers zijn niet meer de hele week op kantoor. Uit onderzoek blijkt ook dat op afstand werken in de afgelopen tien jaar met 115 procent is toegenomen.
John Eades is CEO van het Amerikaanse LearnLoft, een consultancy en techbedrijf. Hij stelt op Inc.com dat zijn vroegere weerstand tegen werken op afstand is afgenomen. Hij kon zich voorheen niet indenken waarom mensen met een team op afstand zouden willen werken en hoe dit de effectiviteit van het team ten goede zou komen. Maar nu heeft hij zelfs een deel van zijn eigen team gedwongen om op afstand te werken.
Vanwaar die omslag? Eades ging praten met verschillende managers, die hij dezelfde vraag stelde: ‘Waarom is het leiden van een team op afstand zo moeilijk?’ Salesmanager Adam Shuford antwoordde dat werken op afstand gemakkelijk verward kan worden met ‘afstandelijk werken’. Maar ook als je verderop zit te werken kun je persoonlijk contact met je team onderhouden, stelt Shuford. Verkoopmedewerker Andrew Sanctis stelt dat het voor managers lastiger is om inzicht te krijgen in de dagelijkse gang van zaken bij het team. ‘Wanneer je elkaar enkel bij kwartaalvergaderingen ziet, vraag je je als manager al snel af: ‘’Wat doen ze de rest van de tijd als ik er niet bij ben?’’’
Drie vragen
Na veel gesprekken met andere managers en het uitproberen van verschillende strategieën, kwam Eades met drie vragen die je als manager elke week moet stellen aan je team.
- Wat heb je gedaan?
- Waar werk je nu aan?
- Heb je hulp nodig?
Rondom die drie vragen moet er een bepaalde structuur georganiseerd worden door de teammanager. Daarbij zijn deze drie dingen belangrijk:
#1. Creëer een duidelijke vergaderstructuur
Vooral voor een team op afstand moet er een duidelijke vergaderstructuur bestaan. Met daarnaast het consistent stellen van de drie vragen vermijd je onduidelijkheden en werk je efficiënt.
#2. Draag verantwoordelijkheden over naar teamleden
Het traditionele denkmodel stelt dat een manager verantwoordelijk is voor alles wat er gebeurt binnen een team. Ideeën, contentproductie, deals, enz. Wanneer je dit denkmodel omdraait en juist de verantwoordelijkheden verdeelt binnen je team, word je veel productiever als leider. Daarnaast geef je teamleden zelf verantwoordelijkheden voor hun taken en doelen. Dat kunnen zij gebruiken om prioriteiten te stellen en hun agenda in te delen.
#3. Voeg waarde toe als leider op afstand
Medewerkers hoeven niet ‘gemanaged’ te worden, ze moeten geleid worden. Vertel ze niet waar ze hulp bij nodig hebben, maar vraag het aan ze. Op die manier stimuleer je een proactieve werkhouding en zullen ze naar jou toe komen als ze coaching nodig hebben.
Lees het volledige artikel op Inc.com.