Geen ceo kan zonder buitenlandervaring. Management Team zet ze letterlijk op de kaart: de wereldmanagers die succesvol zijn in het buitenland. Dit keer: Michael J.J. Witte, finance director bij Capgemini in de VS. Bent u zelf een wereldmanager? Doe mee met onze DIY-interviewserie!
Hoe bent u in het buitenland terecht gekomen?
“Ik ben in 1996, tijdens een uitwisselingsprogramma, mijn huidige echtgenote tegen gekomen. Na een lange afstandsrelatie van vier jaar hebben we besloten dat de Verenigde Staten de beste locatie was om te gaan wonen. Via Pricewaterhousecoopers ben ik destijds in New York terecht gekomen, waarna ik via een aantal andere functies bij Capgemini ben beland.”
Wat heeft u geleerd in het buitenland?
“In 2001, net na de aanslagen van 9/11, werd mijn visa ingetrokken en moest ik binnen twee weken het land verlaten. Dat is Amerika: als ze vandaag zeggen dat je gezicht ze niet meer aanstaat, dan sta je morgen op straat. Tegelijkertijd is alles mogelijk, want binnen vier maanden had ik een green card en eerder had ik al een andere baan gevonden. Reinventing yourself en de everything-is-possible-mentaliteit is hier fantastisch. Dat heb je niet in Nederland.”
Wat kunt u als Nederlander beter dan een lokale leidinggevende?
“Hollanders zijn goed in luisteren. Als ik een meeting heb, wil ik altijd andermans mening horen en op die manier tot een goede oplossing komen. Ik heb gemerkt dat het geven van je mening hier niet altijd op prijs wordt gesteld. Amerikanen drukken hun mening gewoon door. Als dat later dan niet goed uitwerkt, dan wordt het alsnog voor je voeten gegooid.”
Zit uw Nederlandse directheid in de weg of komt het van pas?
Beluister het volledige interview met Michael Witte op onze wereldkaart, die is ontwikkeld door Shoudio. Ben je zelf een wereldmanager? Doe dan hier mee met de serie en interview jezelf. “Ik werk momenteel voor een Franse organisatie, en Fransen zijn meer in staat om directheid te waarderen. Amerikanen hebben daar meer moeite mee. Het heeft me geen deals gekost, maar ik heb soms wel op eieren moeten lopen.”
Komt u ooit weer in Nederland werken?
“Zeg nooit nooit. Het enige probleem is dat mijn echtgenote hier een baan heeft die ze niet makkelijk in Nederland zou kunnen krijgen. Ook binnen Capgemini heb ik deze discussie gehad. Mocht er een aanbieding komen, dan zou ik die zeker in overweging nemen.”
Uw tip voor managers die ook in het buitenland willen slagen?
“Wees jezelf, dan doe je al gek genoeg. Probeer niet te Nederlands te zijn, maar verlies je directheid ook niet helemaal. Af en toe moet je op eieren lopen, in de long run zie je daar de voordelen wel van in. Go for it, geniet er van, het is absoluut de moeite waard.”
Meer ervaringen van Nederlandse wereldmanagers horen?
Check de wereldkaart met audio-interviews!
Lees ook eerdere afleveringen in deze serie:
- Celine Gruizinga, country manager bij Harley Davidson Afrika
- Roel Louwhoff, ceo BT Operate in Londen
- Marc van der Chijs, investeerder in Shanghai
-
Arian de Bekker, algemeen directeur bij een varkenshouderijorganisatie in Canada
-
Joep Hillegers, director of strategy bij een Indonesisch bouwbedrijf