Saai en degelijk. Dat zijn de kernwoorden van dit jaar, als het om beleggen gaat. Wilt u ondanks alle tumult een gokje wagen op de beurs? Luister dan naar de nieuwe beleggingsexperts.
In de nieuwste editie Beleggingstips van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tippen elf nieuwe experts hun drie favoriete aandelen voor 2009. Het toverwoord? Veilig. Vandaar dat de meeste aandelen dichtbij huis worden gezocht.
Uithuilen
Overigens moet wel opgemerkt worden dat de experts van 2008 de veiligheid óók hoog in het vaandel hadden staan. Hun stokpaardjes verloren vorig jaar desondanks tusen de dertig en ruim zeventig procent van hun waarde. "Uithuilen en doorademen", vindt de VEB.
Degelijk management
Hoewel de kenners vooral Nederlandse aandelen kiezen, zijn ze daarin niet eensgezind. Alleen KPN en Nutreco worden door twee verschillende kenners in het winkelwagentje gegooid. KPN had het maar zwaar door het verlies aan vaste telefoonlijnen. Toch is het telecombedrijf zelf optimistisch over de toekomst in ons eigen land, en zo ook een van de experts. Bovendien wordt het management van KPN geroemd om zijn ‘degelijkheid'.
Veel visvoer
Nutreco, producent van diervoeding en visvoer, zal profiteren van de bevolkingsgroei in opkomende landen. De vraag naar vlees en vis neemt daar toe, waardoor ook de vraag naar Nutreco's producten zal stijgen.
Veelbelovend
Grontmij is veelbevolend, vindt Jack Jonk, hoofd aandelen van Delta Lloyd Asset Management. Afnemers vinden volgens hem een ‘totaalaanbieder' van diensten ‘erg prettig'. Het is een gezond bedrijf, met een sterke balans, hoge kasstromen en een ruim dividendbeleid. En last but not least: Grontmij is nog lang niet uitgegroeid.
Windeieren
TKH – dat u wellicht nog kent als Twentsche Kabel Holding – is nog zo'n succesverhaal van eigen bodem, oordeelt een andere kenner. Innoveren is TKH niet vreemd en de focus op nichemarkten legt het kabelbedrijf ook geen windeieren. Veel telecombedrijven moeten nu fors investeren in de nieuwe generatie glasvezelkabels; drie keer raden wiens orderportefeuille daarvan lekker kan profiteren.
Weinig verrassend
Verder zijn de tips uit eigen land weinig verrassend. Maar daardoor des te meer een verstandige keuze. Zo is daar opnieuw Vopak, dat kan profiteren van groei in China, of Fugro, dat winst kan behalen uit zijn goede geografische spreiding. Bier blijven we hoe dan ook drinken, dus Heineken is een solide thuishaven, evenals Philips met zijn ‘ijzersterke balans'.
Voedingssupplementen
Tot slot de Nederlandse bijna-naamgenoten CSM en DSM. Die laatste heeft een sterke concurrentiepositie gekregen door zijn transformatie van bulkchemie naar Life and Material Sciences. We willen allemaal graag gezond en aangenaam zo oud mogelijk worden. Dus kom maar door met die vitaminen en voedingssupplementen. CSM is op twee gebieden marktleider. Het is de grootste leverancier van bakkerijproducten en met z'n Purac-divisie ook marktleider op het gebied van melkzuur.
Farmacie
Experts zoeken hun toevlucht het vaakst tot de farmaciesector, met Novartis, Roche en het onbekende Japanse Eisai bijvoorbeeld. De winst van Roche komt vooral uit de hoek van de oncologie, onder meer met de antikankerkuur Avastin. De Japanse farmaceut Eisai is momenteel voordelig geprijsd en biedt een ‘stevig' dividendrendement. Heeft u meer fiducie in Japan? Dan vindt u daar ook de paradepaardjes Fanuc, dat productierobots bouwt, en het u wel bekende Nintendo.
Chinese Google
De Aziaten hebben meer goeds in huis. Kijk bijvoorbeeld eens naar China. Het jonge bedrijf China Medical heeft nog voldoende ruimte om te groeien. Bovendien heeft de medische sector traditioneel minder last van een economische teruggang. Of wat te denken van Baidu.com, de Google van de Chinezen? "Een internetreus met grote ambities", aldus Dirk-Jan Dirksen, fondsmanager bij Delta Lloyd Asset Management.
Exotisch
Nog iets exotischer wordt het met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas: een kansrijke langetermijnbelegging. "Het is namelijk niet ondenkbaar dat er nog veel meer gas en olie te vinden is voor de kust van het zuidelijke deel van Brazilie", zegt Patrick Beijersbergen van de VEB.
Geplaagde sector
Ten slotte de financials. Die zijn niet helemaal uit den boze. Enkele kenners durven zich weer voorzichtig te wagen aan de meest geplaagde sector. Laat grote Europese en Amerikaanse banken voor wat ze zijn en kies liever voor onze eigen internetbroker BinckBank. "Ik denk dat we een redelijk snel beursherstel kunnen zien zodra Europa zich openstelt en China toehapt. Op dat moment zal blijken dat de financiële sector de sector is met nieuwe perspectieven", zegt Thijs Berkelder, directeur aandelenresearch bij Petercam.
Sterk hart
Heeft u een iets sterker hart, waag u dan over de grens aan het Russische Sberbank. Deze bank is volgens Sven Bouman, hoofd aandelen bij Aegon, op het moment een van de best gekapitaliseerde banken ter wereld. Durft u zelfs alweer naar de andere kant van de oceaan te kijken? Daar vindt u de ‘kansrijke herstelkandidaat' XL Capital. Eerlijk is eerlijk: het blijft een risico. Dus slechts een paar procentjes van deze Amerikaanse verzekeraar in uw beleggingsportefeuille is voorlopig meer dan genoeg.