Zoals verwacht werd begin deze week het pensioenakkoord aangenomen. Nu moet het alleen nog door de Eerste Kamer. Maar moeten we er blij mee zijn en wat betekent het akkoord in de praktijk?
MT zet de antwoorden op een rij.
# Wat het voor u betekent
Of u er blij mee moet zijn hangt in feite af van wie u bent.
-
55-plusser: Mag blij zijn. U hebt een buutvrij pensioen tegen een lage premie. U krijgt in de praktijk een flinke donatie van de groepen daaronder.
-
Onder de 45 en vol hoog opgeleid: U treft het niet. Niet alleen moet u langer doorwerken en loopt u meer risico's, maar u draagt ook zwaar bij aan de huidige en komende tien jaar van pensionado's. Die hebben te weinig premie betaald en worden dus gesubsidieerd door de groepen die nog wel betalen, de werkenden.
-
Laag opgeleid en 55-plus: U hebt het redelijk voor elkaar. De mensen met een zwaar beroep zullen de weerslag van het lange werken wel voelen, maar daar staat een volle AOW tegenover.
-
Laag opgeleid en jong: Je komt waarschijnlijk niet goed weg. Er wordt veel geld doorgeschoven naar ouderen. Zeker de bouw is een zeer grijs fonds. Als je eerder wil stoppen met werken kan dat, daar kun je bijvoorbeeld voor sparen, maar de details liggen op de cao-tafels en moeten nog worden bedacht. En daar gaat strijd over komen.
-
Werkgever: Dubbel gevoel. Ja, het risico voor hogere kosten in de toekomst is succesvol afgewenteld op werknemers (pijnpunten Abva en bondgenoten), maar zij gaan in alle cao's reparatie-eisen stellen. Dat kost veel tijd, energie en geld. Het idee van het akkoord was dat dat in een keer zou worden genomen.
- De Staat: Iets is beter dan niets. We hebben nu een probleem, maar pas over tien jaar een begin van een oplossing,
# Wat de praktijk brengt
Hoe het in de praktijk nu verder gaat blijft onzeker. Het akkoord is nog geen akkoord, maar een richting. Veel zal straks afhangen van de cao-overleggen. Oftewel we staan aan het begin van veel gedoe. Het nieuwe 'akkoord' zal bijvoorbeeld arbeidsonrust en stakingen met zich meebrengen. Te verwachten in de schoonmaakbranche, bouw en wellicht ook metalectro.
Dat brengt het volgende dillema in zicht: hoe meer gerepareerd wordt, hoe schever de lastenverdeling tussen jong en oud wordt. Wordt vervolgd dus.
# Terugblik
Nog even de belangrijkste punten uit het akkoord.
-
De pensioenleeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt daardoor in 2020 naar 66 jaar, in 2025 naar 67 jaar.
-
Het blijft mogelijk eerder te stoppen met werken, maar dan wordt de AOW-uitkering wel met 6,5 procent gekort voor ieder jaar dat u eerder stopt.
-
Er komt een bonus voor werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen, dit om langer doorwerken bij ouderen te stimuleren.
-
Vanaf 2013 worden de belastingvoordelen voor het sparen voor extra pensioen beperkt en gaat de AOW bovenop de inflatie 0,6 procent omhoog, zodat ook mensen met lagere inkomens eerder kunnen stoppen met werken.
-
De pensioenpremies worden naar aanleiding van het pensioenakkoord vastgesteld en zullen in principe niet verder meer stijgen.
- Doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd betekent een toeslag van 6,5 procent op de uitkering.