Wie verdient volgens u de ROA Publieksprijs 2011? Het verhaal van genomineerde WagenaarHoes: Grote realisatiekracht voor kleine gemeente.
>> Ga naar het overzicht van de ROA Publieksprijs voor alle genomineerden en de huidige tussenstand
[VOTEBUTTON GROUP="ROA publieksprijs" ITEM="WagenaarHoes"] Hoe groot is het maatschappelijke effect van het advies dat Nederlandse organisatiebureaus uitbrengen? Dat is waar de ROA Publieksprijs om draait. De jury heeft alle inschrijvingen zorgvuldig bekeken en daaruit zijn drie genomineerden gekomen: Sioo, Squarewise en WagenaarHoes. U bepaalt wie uiteindelijk met de publieksprijs naar huis gaat. De casus WagenaarHoes:
Probleem:
In Nederland zijn meerdere kleine gemeenten te vinden die in hun zelfstandig voortbestaan worden bedreigd. Een kleine gemeente nabij de stad Groningen stond voor de vraag hoe ze haar bestuurskracht kon vergroten. Voorwaarden waren het behoud van zelfstandigheid en minimalisering van de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat. WagenaarHoes werd gevraagd te helpen met een passende oplossing.
Aanpak:
Er is gekozen om de hele ambtelijke organisatie onder te brengen bij de gemeente Groningen. Vervolgens is de kleine gemeente een opdrachtgever- opdrachtnemerrelatie aangegaan met deze stad. Daarbij is men niet over één nacht ijs gegaan. Zo is een meerdaagse simulatie georganiseerd, zodat ambtenaren de toekomstige situatie konden ervaren en beoordelen en is er voortdurend aandacht geweest voor de culturele en relationele succesvoorwaarden voor het samenwerkingsmodel. In oktober 2005 is het verandertraject van start gegaan, in 2007 is het nieuwe model in werking getreden en in 2010 vond de laatste evaluatie plaats.
Impact:
Wat is het maatschappelijk effect van het advies dat WagenaarHoes heeft uitgebracht? Een overzicht van de impact dat het advies teweeg heeft gebracht:
-
Hogere klanttevredenheid
Bij de evaluatie in 2010 blijkt dat de waardering voor de gemeentelijke dienstverlening is toegenomen. Kreeg de gemeente bij de nulmeting in 2006 nog een 7,2; bij de evaluatie in 2010 is de tevredenheid gestegen tot een 7,8 (hoogste van heel Groningen). De burgers van de kleine gemeente geven aan dat ze tevreden zijn over het behoud van een eigen, herkenbaar en aanspreekbaar politiek bestuur.
-
Minder kosten
De uitvoering van publieke diensten is sinds het samenwerkingsverband goedkoper geworden. De kosten zijn door de uitbestede dienstverlening met bijna drie procent gedaald sinds de kleine gemeente een opdrachtgever- opdrachtnemerrelatie is aangegaan met Groningen.
-
Betere expertise
Niet alleen de burgers spreken vol lof over de nieuwe situatie, ook de bestuurders zijn tevreden. Ze zijn blij met de expertise die vanuit de gemeente Groningen beschikbaar is gekomen en ze ervaren dat de kwaliteit van de beleidsstukken voor raad en college is gestegen.
-
Realisatiekracht vergroot
Bij dit model is slim gebruik gemaakt van de bestuurskracht van de grote stad, zonder dat dit ten koste is gegaan van de identiteit van de kleine gemeente. Door de nieuwe structuur is de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie voor deze kleine gemeente verminderd en is de realisatiekracht juist toegenomen.
-
Voortbestaankans voor kleine gemeenten
[VOTEBUTTON GROUP="ROA publieksprijs" ITEM="WagenaarHoes"] Hoewel dit model niet één op één toe te passen is op andere kleine gemeenten, heeft het wel een verrijking opgeleverd van het denken over de voortbestaankansen van kleine gemeenten. De grote belangstelling van andere gemeenten voor dit model onderstreept dit.
>> Ga naar het overzicht van de ROA Publieksprijs voor alle genomineerden en de huidige tussenstand