Jongere managers kunnen hun medewerkers beter geen advies vragen. Daarmee gaat hun wankele status namelijk alleen maar verder achteruit.
Dat is de conclusie van een onderzoek van Claudia Buengeler en Astrid Homan van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Sven Voelpel van Jacobs University Bremen, waarover eerder dit jaar is gepubliceerd in het Journal of Organizational Behavior.
Veldonderzoek
Voor hun artikel analyseerden de onderzoekers de uitdagingen en moeilijkheden van jongere managers met behulp van experimenteel onderzoek en een veldonderzoek bij 83 teams, bestaande uit 690 medewerkers en 83 leidinggevenden (tussen de 23 en 48 jaar). Ze vonden dat jongere managers een groter risico lopen om afgewezen te worden op basis van hun vermeende gebrek aan expertise en status (oftewel: hun leeftijd). Deze afwijzing wordt zichtbaar bij medewerkers die ervoor kiezen om ontslag te nemen, wat negatieve implicaties heeft voor de gehele organisatie.
Meer ontslagaanvragen
De onderzoekers ontdekten ook dat de strategieën die in eerste instantie geschikt lijken om zulke weerstand te overkomen, bijvoorbeeld door minder nadruk te leggen op de managerspositie en de medewerkers om advies te vragen, kan leiden tot een nóg mindere acceptatie van de manager door zijn of haar team en uiteindelijk tot meer ontslagaanvragen.
‘Onrechtmatig’ verzoek
‘Op het eerste gezicht zou je kunnen aannemen dat jongere managers, door hun al lagere status, hun medewerkers zouden moeten betrekken bij beslissingen en dat ze hen moeten vragen om advies’ zegt Buengeler, universitair docent aan de Amsterdam Business School van de UvA. ‘Het tegenovergestelde is waar: participatief leiderschap vermindert de mogelijkheid van de jongere manager om zijn of haar team te beïnvloeden zoals een leider zou moeten doen om een bepaalde status te bereiken. Als iemand voor een jongere manager gaat werken, kan het zijn dat deze medewerker participatief leiderschap ziet als een ‘onrechtmatig’ verzoek voor kennis en ideeën. Het onderzoek toont aan dat wanneer managers met een lage status participatief leiderschap toepassen, hun status nog verder daalt.’
Liever complimenten
Complimenten en waardering geven is een effectievere strategie om acceptatie te verwerven dan advies vragen, zo blijkt uit het onderzoek. Astrid Homan, universitair hoofddocent bij de Arbeids- en Organisatiepsychologie van de UvA: ‘Zulke zogenoemde voorwaardelijke beloningen maken gebruik van de bronnen waarover managers controle hebben, ongeacht hun leeftijd. Omdat medewerkers de neiging hebben om zulke behandeling positief te beantwoorden, helpt het gebruik van voorwaardelijke beloningen jongere managers hun medewerkers te beïnvloeden, zonder daarbij een op leeftijd gebaseerde status nodig te hebben.’
Blijven de goede?
Een beter begrip van welk leiderschapsgedrag wel en niet werkt bij jongere managers, is belangrijk omdat hun respectievelijke keuze de verloop binnen de organisatie beïnvloedt, en dus of de juiste mensen binnen een organisatie kunnen worden gehouden, zo stellen de onderzoekers.
Buengeler: ‘De leeftijd van personeel gaat omhoog, maar managers krijgen hun positie vaak al vroeg in hun carrière. Het is dus essentieel om te weten welk leiderschapsgedrag jongere managers kunnen gebruiken om hun teams effectief te beïnvloeden. Organisaties zouden moeten onderkennen welke potentiële nadelen jongere managers ondervinden als gevolg van hun lagere status en ze daarop voorbereiden.’
Foto via Flickr.com