Het is alweer bijna een maand geleden dat de Zweedse autobouwer Saab failliet ging. Saab-eigenaar Swedish Automobile heeft veel meer schulden dan bezittingen. Grote vraag is daarom waar het faillissement van Swan zelf blijft?
Dat het bedrijf diep in de financiële problemen zit, is duidelijk. Swan maakte in november voor de laatste aandeelhoudersvergadering bekend hoe groot de schulden zijn. De Saab-eigenaar had eind december bijna 140 miljoen euro aan verplichtingen. Hier staan amper bezittingen tegenover. Het failliete Saab heeft voor Swan waarschijnlijk geen waarde meer: wat er uit de boedel komt, zal naar de schuldeisers van het Zweedse concern gaan, waaronder de Europese Investeringsbank.
Luxe-automerk Spyker kan nog wel worden verkocht. Hiervoor is vorig najaar een deal aangekondigd. Investeringsfonds North Street Capital zou het bedrijf voor 32 miljoen euro overnemen. Of deze deal nog staat, is onduidelijk.
Eindejaarsstilte
Na de faillissementsaanvraag van Saab bleef het enige tijd stil. Dit weekend liet Swan-bestuursvoorzitter Victor Muller opeens weer van zich horen. Als een feniks uit de as herrezen, sprak hij op een bijeenkomst van Saab-rijders als altijd optimistisch de hoop uit dat iemand Saab een doorstart laat maken.
En woensdag maakte Swan bekend de opties op een rij te zetten. Een van die opties zou zijn om Spyker te behouden en het door middel van overnames uit te bouwen. Wie dat zou moeten betalen is onduidelijk. Bovendien zag Muller woensdag drie commissarissen en een medebestuurder opstappen. Een van deze vier, Maurizio la Noce, zat namens de Arabische grootaandeelhouder Mubadala in de raad van commissarissen. Swan erkent verder dat er op korte termijn geld nodig is. Daarom wordt een kleine aandelenemissie aan investeringsfonds GEM Global Yield Fund gedaan.
Muller grootste crediteur
De crediteuren van Swan (bron: http://www.swedish-automobile.nl)
Een reden dat het nog niet tot een faillissementsaanvraag is gekomen, is mogelijk dat Muller zelf de grootste crediteur is. Swan staat voor 72,5 miljoen euro in het krijt bij zijn investeringsfonds Tenaci. Een ander groot deel van de schulden zit bij Epcote, een investeringsfonds van Muller’s oude zakenrelatie Pieter Heerema.
Zo lijkt er geen eind te komen aan de saga bij Spijker/Swan. Voor een buitenstaander is het een interessant schouwspel. Maar voor de belegger die bij de beursgang van Spyker in 2004 is ingestapt en bijna al zijn geld heeft zien verdampen zijn de druiven zuur.
>> De VEB in december over Swan