De werksfeer lijdt onder crisis. Maar u mag de moed niet laten zakken. U heeft een voorbeeldfunctie. U moet de stemming erin houden.
De effecten van de crisis hebben de Nederlandse werkvloer bereikt. Door de crisis werken mensen gemiddeld een uur minder per week. Ook zijn de contracten korter en wordt er minder overgewerkt. Men ziet ook duidelijk positieve kanten aan de crisis, zoals een afname van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. Werknemers zijn sinds de crisis aanzienlijk minder tevreden over de sfeer op de werkvloer, hun salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit alles blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Trouw. Is bij u de stemming ook onder het vriespunt gedaald? Laat het ons weten.
Viooltjes
De werksfeer wordt door meer beinvloedt dan het economisch tij alleen. Zo spelen geur, humeur en werkdruk evenzeer een rol. Uit het Werkplek Tevredenheidsonderzoek van onderzoeksbureau ITHAKA van vorig jaar bleek al dat ruim de helft van de kantoorwerkers het belangrijk vindt hoe het ruikt op de werkplek. 52 procent vindt 'geur' een van de belangrijkste factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de werksfeer.
Alleen de werkdruk en collega's met een slecht humeur scoren hoger op de irritatieladder. Maar liefst 64 procent noemt de werkdruk en 55 procent stoort zich het meest aan humeurigheid. Werksfeer wordt volgens het onderzoek voor een groot deel bepaald door de houding van collega's. Collegialiteit (71 procent) en sociale contacten met collega's tijdens het werk (60 procent) zijn belangrijke voor een positieve sfeer.
Op zoek naar sfeer
Unique Uitzendburo wist begin dit jaar te melden dat de werksfeer voor een groot gedeelte van de werknemers de belangrijkste reden is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. De werksfeer is voor de respondenten zelfs nog veel beslissender geworden bij een carrièrewending dan twee jaar geleden. Voor 37 procent van de werknemers is werksfeer de belangrijkste reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, twee jaar geleden lag dat aantal nog op 24 procent.
Ook benadrukken de onderzoekers dat het tijdens een recessie voor werkgevers belangrijk is om zich bewust te zijn dat een goede werksfeer erin kan slagen het juiste personeel behouden. Een goede werksfeer is bevorderend voor de productiviteit, zoals uit eerdere onderzoeken is gebleken. Maar bovendien brengt ook het aanwerven van nieuw personeel veel meer kosten met zich mee dan het behouden van het bestaande personeelsbestand.
Begin bij uzelf
Wat kunt u doen om de stemming goed te houden? Om te beginnen moet u de verslechterde sfeer opmerken en u beseffen dat uw rol essentieel is. Vorig jaar stelde Professor Sigal Barsade van de Universiteit van Pennsylvenia al dat het humeur van de baas bepalend is voor de stemming in het bedrijf. Ga het gesprek aan met uw werknemers, plenair of bilateraal, om de exacte oorzaak te achterhalen. Daarna kunt u tot een oplossing komen. Dat kan gaan van een teamdag, tot het inhuren van een intermediator. Verder moet u positief ingestelde mensen zoeken en zelf positieve taal spreken. Als u er niet meer in gelooft, dan uw personeel zeker niet.
Lees meer over dit onderwerp
"Sfeer is bepalend voor een leuke baan"
"Managers kijken weg bij een slechte werksfeer"