Patrick Bijman en Pauline van der Pas runden 25 jaar met veel plezier een zeilschool, tot de groei eruit was. “Het werd een soort fabriek. We voelden ons gevangen in een managementrol, waren alleen maar bezig met mensen aansturen”, beschrijft Bijman. De groei van het bedrijf zat alleen nog in de horeca, en dat wilde het duo niet. Ze zochten daarom onder hun zeilinstructeurs naar een opvolger, werkten hem een jaar in en verkochten de tent.
De twee namen een jaar tijd om te bedenken wat ze wilden gaan doen. Van der Pas volgde trainingen, Bijman gaf masterclasses ondernemen. “Ik hielp met name mannen van 50-plusleeftijd naar zelfstandigheid. Die hadden allemaal als tiener al de droom om voor zichzelf te beginnen, maar konden het toen niet. Daarom dacht ik: laten we kijken hoe we de jeugd nu kunnen helpen met starten.”
Fins concept
In hun zoektocht vonden Bijman en Van der Pas in Finland een onderwijsconcept voor ondernemende jongeren: Team Academie. Bijman: “Dat sprak ons erg aan. Het eerste meisje dat ik daar sprak – een eerstejaars – vertelde dat ze geleerd had dat ze zelf verantwoordelijk was voor het succes en geluk in haar leven. Dat vond ik heel mooi, als je dat kan zeggen als 18-jarige.”
Bijman en Van der Pas gingen in gesprek met de Finse organisatie en besloten het concept naar Nederland te halen. Ze volgden daarvoor een uitgebreide teamcoachingstraining om geïntegreerd te raken in het systeem, de tools en het concept. Naast Finland, de bakermat van het concept, hebben ook Engeland, Frankrijk, Spanje, Kroatië, IJsland en Hongarije een eigen Team Academie. Het concept verschilt per land, mede vanwege verschillende regelgeving. “Het gedachtegoed is overal hetzelfde, maar de uitvoering kan in elk land anders zijn. In Frankrijk moet bijvoorbeeld een professeur voor de klas staan, anders mag er geen les gegeven worden”, legt Van der Pas uit.
Team Academie daagt jongeren uit om na te denken over hun kwaliteiten, en helpt ze bij het ontwikkelen van hun verantwoordelijkheidsgevoel, lef, doorzettingsvermogen en creativiteit. Dat leren de studenten met name door te doen. “Ze zetten aan het begin van de opleiding een teambedrijf op met drie tot acht medestudenten. Ze volgen ook theorievakken, maar we laten ze vooral ervaren hoe het zit. Dan snappen ze wat er in de theorie staat, want dat hebben ze net gedaan”, zegt Van der Pas. Bijman vult aan: “Het is niet zozeer opleiden, maar begeleiden. We geven geen antwoorden, maar stellen een tegenvraag: hoe denk je dat dit zou moeten, waar zou je dat kunnen vinden?”
Verantwoordelijkheid
Bijman en Van der Pas willen een accreditatie krijgen om binnen het officiële onderwijssysteem te komen. Voor de mbo-opleiding is die al rond, de hbo-accreditatie kan aangevraagd worden als de eerste lichting is afgestudeerd deze zomer. “We willen geaccrediteerd zijn omdat we het onderwijs in Nederland willen verbeteren. Dan ga je niet buiten het systeem staan en er tegenaan schoppen. Wij willen laten zien dat leren ook op een andere manier kan, vanuit de praktijk”, stelt Bijman.
Na drie jaar ploeteren hebben Bijman en Van der Pas een curriculum staan waar ze trots op zijn. De ambitie om groot te worden – à la de ROC’s – hebben ze niet. “120 tot 150 leerlingen is de max, dan heb je weinig bureaucratie. Als je duizend man hebt, gaat nog maar de helft van de uitgaven direct naar de leerlingen, in plaats van tachtig of negentig”, zegt Bijman. Wel droomt het duo van meerdere vestigingen, tussen de vijf en tien, en een internationale opleiding.
Deze zomer studeert de eerste lichting Team Academie-studenten af. “Het is zo mooi om te zien dat ze binnenkwamen aan het handje en nu volledig zelfstandig bezig zijn”, glundert Van der Pas. De twee compagnons hebben zelf ook veel geleerd. “Het is ongelooflijk zwaar om een opleiding op te zetten, dat hadden we niet gedacht. We hebben een enorme verantwoordelijkheid voor deze jongeren”, vertelt Bijman. “Maar we krijgen ook heel veel energie van wat zich hier afspeelt. Ik hoor studenten van 17 dingen vertellen die ik pas wist toen ik 32 was. Daar doen we het voor.”
CV
Patrick Bijman (52) en Pauline van der Pas (50)
Bedrijf: Team Academie
Wat: particuliere mbo- en hbo-opleiding voor ondernemende jongeren
Sinds: 2007
Personeel: vaste kern van 6 coaches en 20 freelance docenten
Bekendste teambedrijf van Team Academie: Whoopaa
Ambitie: 5 à 10 vestigingen en een internationaal studieprogramm