Dat meldt ZZP-Nederland. Volgens de man zelf had hij de regeling niet goed begrepen. Alle gefactureerde uren die hij als ondernemer maakte aan klanten had hij netjes gemeld bij de uitkeringsinstantie. Echter, het UWV eist dat alle uren die u als starter maakt – dus ook uren die u gebruikt voor administratie, voorbereiding enzovoort – worden gemeld.
De man had al die uren wel aan de Belastingdienst gemeld voor de startersaftrek. Dat leverde een verschil op, wat uiteindelijk tot de veroordeling leidde. De onschuld van de man is wat moeilijk uit te leggen. Hoewel de informatievoorziening van het UWV op veel punten nogal vaag is, wordt altijd duidelijk vermeld dat alle uren in dienst van de onderneming moeten worden gemeld, zodat deze kunnen worden afgetrokken van de WW- of bijstandsuitkering.
ZZP-Nederland steunt de man echter in zijn pleidooi. Op de website schrijft de organisatie: “Als het verdiende bedrag als vergelijking zou dienen in plaats van een urenvergelijk dan zou er een stuk minder ellende zijn. De regeling van het UWV in combinatie met het urencriterium van de Belastingdienst is op zijn minst onduidelijk en werkt onbedoelde fraude in de hand door mensen die proberen zelf in hun inkomen te voorzien…”
Een pleidooi van de belangenorganisatie dus om te rekenen met verdiende bedragen in plaats van gemaakte uren. Dat maakt het in ieder geval aantrekkelijker om alle uren eerlijk op te geven, want nu verliest de vanuit een uitkering startende ondernemer geld in uren waarin hij niets verdiend.