Vanuit het Brabantse Best wil Paul van Camp Nederland veroveren met zijn waterzuiveringsmiddel. Dat zou best eens kunnen lukken: van China tot Burundi is zijn bedrijf Twinoxide al een grote naam in zuiver water.
Op een sober bedrijventerrein in Best staat het kantoor van Twinoxide International. Er is geen bedrijvigheid te zien. Niets wijst erop dat hier een bedrijf zit dat jaarlijks miljoenen liters waterdesinfecteringmiddel verkoopt. Toch is het bedrijf groot in het buitenland.
Twinoxide is voor iedereen die schoon water nodig heeft. Het wordt gebruikt in de industrie, bij veel industriële processen is schoon water nodig, en in de drinkwatervoorziening. Het product bestaat uit twee poeders die in water worden gemengd. Hierbij ontstaat chloordioxide, de chemische stof die het water reinigt. “Wij vervangen dus chloor. Maar de enige overeenkomst met ouderwets chloor is dat in beiden het woord chloor voorkomt”, zegt Van Camp. Waterzuivering met chloordioxide is voor mens en milieu minder belastend dan desinfectering met chloor.
Duitse hoogleraar patenteerde Twinoxide
Van Camp produceerde en verkocht eerder windschermen voor autoportieren. Daarna bouwde en verhuurde hij schoolgebouwen. Hij liep daarna min of meer toevallig tegen Twinoxide aan. Het middel werd ontwikkeld door een Duitse hoogleraar. “Iemand in Duitsland vroeg: Wat vind je hiervan, is dat iets voor jou?” Hij ging in Hannover met de wetenschapper praten. In Nederland liet hij het product aan zijn zwager zien. Deze zei: “Als het werkt heb je een gouden product in handen.” Van Camp ging terug naar Duitsland en kocht de patenten.
Begin deze eeuw koos Van Camp ervoor om te mikken op China als eerste grote afzetmarkt. “We hebben die weg toen gekozen. Het liep via een Chinees in Nederland.” Het gaat in China snel om grote volumes. “Bij een enkele klant praat je al over vijf miljoen liter.” Alles in het land loopt uiteindelijk via de overheid. De overheidscontacten worden onderhouden door een lokale agent.
>> Lees ook: Winst uit water
Liever India dan China
Hoewel Twinoxide zich aanvankelijk richtte op China doet Van Camp liever zaken in andere Aziatische landen, zoals India. “Zakendoen in India is veel makkelijker dan in China. Daar heb je toch ook nog een taalprobleem.” Inmiddels wordt Twinoxide in nog twintig landen verkocht en zijn er contacten met veertig landen. De poeders worden op vier locaties door partners geproduceerd: in China, België, Duitsland en India. Volgend jaar start de productie in de Verenigde Staten. Wereldwijd werken ongeveer 150 mensen aan Twinoxide, aldus Van Camp.
Het zwaartepunt ligt in Azië, maar Van Camp is ook in andere werelddelen actief. “We zijn in Burundi begonnen. We leverden aan bananenplantages en voor aardappelteelt. Toen ging de overheid ernaar kijken en dan gaat het snel. Als een olievlek breidt het zich dan uit naar Kenia.”
Twinoxide werkt met lokale distributeurs. Zij leggen lokale contacten en doen de verkoop. In Azië voeren zij ook de reclamecampagnes. Van Camp laat een foto zien van een grote Twinoxide-banner die is opgehangen aan de gevel van een flatgebouw.
In Nederland onbekend
In Nederland is het innovatieve bedrijf amper bekend. De directeur-eigenaar wil dit zo houden zolang Twinoxide hier niet op grote schaal wordt verkocht. Van Camp: “Ik ben de tijd ver vooruit geweest. Men had geen idee waarover ik het had. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert het (chloordioxide), maar in Nederland kennen ze het niet.” Inmiddels loopt er een certificeringstraject bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Als Twinoxide in Nederland op de markt mag komen, gaat Van Camp aan de slag. “Het gaat hier komen. In juni hebben we toestemming.” In de loop der jaren is een groot aantal Nederlandse aanvragen binnengekomen. “Het gaat om alle soorten bedrijven. Er is een bedrijfje dat zetmeel maakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er water voor nodig.”