Een of twee miljoen salaris? Dat maakt topmanagers niet uit. "Macht is hun belangrijkste drijfveer, maar ze ontkennen het bijna allemaal."
Dat zegt Ber Damen in het blad Intermediair PW, naar aanleiding van zijn promotieonderzoek naar topmanagers en motivatie. "Ze zeggen dat ze niet op macht uit zijn, maar ze willen wel graag invloed hebben. In wezen is dat natuurlijk hetzelfde."
Pikorde
Geld speelt vanaf een bepaald niveau geen belangrijke rol meer. "Dat het salaris en de bonussen zo hoog zijn, heeft alles te maken met status en de pikorde. Of je als topman nu één of twee miljoen per jaar verdient, dat maakt niet zoveel uit. Maar als een topman van een vergelijkbaar bedrijf meer verdient, maakt het wel degelijk uit. Geld is een instrument in het machtsspel."
Bonussen
Hoe zit dat bij lagere managers en ‘gewone' werknemers, moeten zij bonussen krijgen als ze goed werk verrichten? In sales- en servicefuncties zijn kortetermijnbonussen prima te verteren. "Bij managers is het beter om van bonussen af te zien of ze alleen te koppelen aan resultaten die op de lange termijn effect hebben", vindt Damen.
Schouderklopje
"Maar daar zit meteen de crux; uit psychologisch onderzoek blijkt dat een incentive alleen werkt als die kort volgt op de prestatie." Hij zegt dat er bijvoorbeeld een dinerbon of een andere beloning gegeven kan worden, als blijk van waardering. "Het motiveert meer als je nú een schouderklopje krijgt dan pas in oktober duizend euro." Er moet wel goed over nagedacht worden. "Want geld is de belangrijkste demotivator als medewerkers vinden dat ze te weinig krijgen in vergelijking met anderen."
Grenzen verleggen
Waardoor gaan werknemers nu werkelijk een stap extra zetten? "Medewerkers worden op de eerste plaats gemotiveerd door de mogelijkheid om hun grenzen te verleggen. Mensen kunnen zelfs met minder salaris genoegen nemen, als ze maar de verwachting hebben dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen." Interessante en uitdagende klussen geven werkt volgens Damen goed.