Een op de drie topmanagers heeft weinig vertrouwen in de eigen plannen van het bedrijf om zich door de crisis heen te worstelen. En als ze daar zélf al geen vertrouwen in hebben…
Bijna de helft van de topmanagers twijfelt bovendien of hun bedrijf wel de leiderschapskwaliteiten in huis heeft om die plannen door te kunnen voeren. Dat zijn twee conclusies van een onderzoek onder ruim achterhonderd senior managers over de hele wereld door Booz & Company.
Lam geslagen
"Veel leidinggevenden zijn lam geslagen door de effecten van de snelle economische teruggang in de afgelopen maanden. Ze weten dat ze moeten reageren, maar ze weten niet hoe", zegt Neil McArthur, vice president van Booz & Company.
Gezond
Driekwart van de ondervraagden is er overigens wel van overtuigd dat de eigen organisatie financieel gezond is en het zonder steun van de overheid redt. Desondanks mist een deel van die ‘gezonde' bedrijven naar eigen zeggen groeikansen.
Overleving
De bedrijven die er niet goed voor staan, richten zich op hun beurt juist te weinig op overleving en wél op groei. "Het is zorgelijk dat een aantal bedrijven blindelings initiatieven neemt", zegt vice president McArthur. "Ze doen niet eerst een goede analyse van het eigen bedrijf om te bepalen of ze zich op overleving of op groei moeten richten."
Geparkeerd
Vier op de tien topmanagers verwacht dat door de crisis groene en duurzame projecten even op de wachtlijst worden geparkeerd. Juist de transportsector en de energiebranche, waar dat soort initiatieven zoveel kunnen bijdragen, beamen dat.
Optimisme
Maar gelukkig is er ook een lichtpuntje: ondanks alles ziet de manager de toekomst zonnig in. Ruim de helft denkt dat zijn of haar bedrijf uiteindelijk sterker uit de economische malaise zal komen. Bedrijven in de opkomende markten zijn optimistischer dan West-Europese en Amerikaanse organisaties.