De aandelenmarkt gaat komend jaar flink aantrekken, voorspellen steeds meer strategen. De invloedrijke beursstrateeg Russell Napier in HongKong heeft een wel heel opvallende onderbouwing.
Sinds de crisis in de financiele wereld uitbrak zit het aandeel aardig in het verdomhoekje. Beleggers zochten steeds veiliger havens om hun kapitaal te stallen en belandden onder meer in (staats)obligaties en grondstoffen zoals goud. Begin september schreef Citigroup-strateeg Robert Buckland nog dat de aandelencultuur is overleden en obligaties 'het nieuwe hebbeding' zijn. De huidige totale aandelenaversie zou niet snel keren.
Inmiddels voorspellen steeds meer strategen het tegenovergestelde. Het eind van de hausse voor obligatiemarkten is in aantocht en het begin van een 'bull run' in aandelen in zicht.
Dat zegt ook Russell Napier, de flamboyante hoofdstrateeg van het Aziatische beurshuis CLSA. Maar hij heeft zo zijn eigen benadering van de aandelenmarkt.
Kies toiletpapier boven dollars
Zijn stelling: je kunt momenteel beter in toiletpapier beleggen dan in dollarbiljetten. Ofwel: kies aandelen boven staatsobligaties. Hoe dat zit?
Napier baseert zich op de rendementen bij twee Amerikaanse papierdrukkers. De een, Kimberly Clark drukt wc-papier, de ander het stelsel van centrale banken de Federal Reserve drukt dollars.
'Als ik een dollarbiljet bij de bank deponeer, ontvang ik als ik veel geluk heb 0,5 procent rente. Als ik aandelen Kimberly Clark, eigenaar van grote persen die toiletpapier drukken, koop, krijg ik met een dividendrendement van 4 procent een veelvoud', tekent het Wall Street Journal-blog Market Beat op.
De strateeg ziet in die mismatch van verschillende soorten papier een teken dat de intussen totaal verguisde en door zowat iedereen uitgespuwde aandelen rijp zijn voor een hausse. Hij denkt bovendien dat beleggers de veilige weg met lage rendements-beleggingen zo langzamerhand zat zijn. En dus is zijn voorspelling dat de beurzen de komende paar jaar met zo'n 30 procent zullen stijgen.
Lees ook:
Interessant boek over de inzichten van elf reuzen uit de economische wetenschap van de vorige eeuw, die veel ellende op de financiele markten hadden kunnen voorkomen: Economen uit het verleden over de crisis uit het heden van Huigh van der Mandele en Arjen van Witteloostuijn.
> Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de gratis Nieuwsbrief van MT