Verloedering, overlast en leegstand. Grote kans dat u óók op zo'n bedrijventerrein werkt. Eenderde van de Nederlandse terreinen is namelijk voor een deel verouderd en onbruikbaar. En het probleem groeit.
De verloederde bedrijventerreinen zijn samen ongeveer even groot als de gemeente Rotterdam, zo schetst de Algemene Rekenkamer in het onderzoeksrapport Herstructurering bedrijventerreinen. Werkt u bijvoorbeeld in Almelo op Dollegoor of Buitenhaven of in Dordrecht op het terrein met de weinig toepasselijke naam Louter Bloemen? Dan heeft u volgens de studie geen prettige werkomgeving.
Gegroeid
"Het probleem is de afgelopen jaren gegroeid, ondanks een groot aantal beleidsplannen om bedrijventerreinen die verouderd zijn te herstructureren", aldus de Rekenkamer. Niet alleen het probleem is gegroeid, ook de totale oppervlakte van bedrijventerreinen is in twintig jaar meer dan verdubbeld. Ze nemen nu bijna 100.000 hectare in beslag, ongeveer tweederde deel van de provincie Utrecht.
Aanpak
De Algemene Rekenkamer schat dat het – als de aanpak van de overheid op dezelfde manier doorgaat – nog "tientallen jaren" duurt voordat de verouderde bedrijventerreinen voldoende zijn opgekalefaterd.
Verpaupering
Het gevolg van verouderde bedrijventerreinen is onder andere leegstand, verpaupering en onveiligeid. Omdat de terreinen niet volledig gebruikt worden, moeten bedrijven die er gevestigd zijn meer betalen dan nodig is. Of ze gaan vanwege de verpaupering verhuizen naar nieuwe terreinen die als paddestoelen uit de grond schieten. Het probleem van verloedering wordt daardoor alleen maar erger.
Haperen
Omliggende woonwijken kunnen met overlast te maken krijgen en op nabijgelegen wegen kunnen er files ontstaan. Een ander twistpunt is de toch al schaarse ruimte in ons land. "Succesvolle herstructering vermindert de noodzaak om nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen."
Cijfers
Onze rijksoverheid blijft volgens de Rekenkamer op bepaalde punten in gebreken. Alleen al de cijfers waarop ze zich baseert, zijn onjuist. De overheid concludeerde eerder dat in Noord-Brabant en Zuid-Holland de meeste hulpbehoevende bedrijventerreinen liggen.
Utrecht
De Rekenkamer wijst daarentegen naar de provincie Utrecht, waar meer dan de helft van de terreinen verouderd zou zijn. "Er bestaat landelijk onvoldoende inzicht in de omvang van het probleem, het type veroudering en de passende maatregelen," zegt ze.
Geld
Zoals zo vaak vormt geld een hindernis bij de aanpak van het probleem. De overheid heeft te weinig hulp geboden aan gemeenten, aldus het rapport. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de financiering en moeten vaak een groot deel van het geld zelf ophoesten. Geen wonder dat die regionale organen vaak twijfelen of ze een terrein zullen opknappen of toch een nieuwe zullen bouwen.
Niet nieuw
De discussie over de verloedering van bedrijventerreinen is niet nieuw. Eind 2006 uitte minister Winsemius ook al zijn zorgen over de lelijke en almaar uitdijende bedrijventerreinen. Om verloedering te voorkomen pleitte hij ervoor terughoudend te zijn met het neerplanten van nieuwe terreinen aan de randen van steden.
Zuinig op ruimte
De website Zuinig op Ruimte werd toen in het leven geroepen. Daarop konden mensen vijf maanden lang melding maken van terreinen die volgens hen verspilling van ruimte waren. De minister deed de eerste melding, van Lage Weide. Elfhonderd mensen die zich zorgen maakten over verrommeling van Nederland reageerden. Helaas konden die projecten niet meer worden teruggedraaid. Laten we hopen dat dit rapport meer effect heeft.