Uiteraard is uw inzet goede of betere arbeidsvoorwaarden. U confronteert uw baas met uw tekort en eist een salarisverhoging. Als uw opzet niet slaagt, zijn er gelukkig nog alternatieven.
In het ideale geval kom u er onverhoopt achter dat u volgens de cao te weinig salaris ontvangt. Een hoger salaris is dan makkelijk af te dwingen, desnoods via een advocaat. Maar meestal ligt het iets ingewikkelder en wil of kan uw baas niet meer betalen. Met op het eerste gezicht valide argumenten.
Wat als uw chef antwoordt dat dit niet mogelijk is omdat het bedrijf nu eenmaal slecht draait en niet zoveel geld heeft? Stel dat hij u een kijkje op zijn beeldscherm gunt waarop u inderdaad rode verliescijfers ziet. Durft u dan nog steeds meer salaris te vragen? En mogelijk zal uw baas u wijzen op het feit dat een eventuele salarisverhoging niet in het salarisgebouw past. Hij kan u toch niet voortrekken ten opzichte van uw collega's?
Voor u teleurgesteld afdruipt, moet u zich realiseren dat er ook alternatieven zijn voor een beloning in de vorm van een hoger vast salaris. U kunt bijvoorbeeld voorstellen uw secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Daarbij moet u wel goed in de gaten houden dat de waarde van het totale beloningspakket alsnog recht doet aan uw eisen. Uw werkgever gaat dat namelijk ook uitrekenen.
Belangrijk is dat u een goed overzicht hebt op de secundaire arbeidsvoorwaarden of employee benefits waarover u kunt onderhandelen.
De belangrijkste alternatieven
>Pensioenregelingen
>Vrije dagen of een sabbatical
>Aandelenparticipatie of optieregelingen
>Prestatiebonus
>Winstdelingsregeling
>Dertiende maand
>Bedrijfsspaarregeling
>Auto van de zaak
>PC Privé-project
>Reiskostenvergoeding
>Kinderopvang
>Verzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid
>Doorbetaling tijdens ziekte
>Dekking ANW-gat
>Opleidingen