De business uit het nieuws van nu: Samsungs winst verdubbeld, overname Qurius onzeker en Unilever wil pindakaasmerk Skippy kwijt.
Iedere ochtend ons nieuwsoverzicht in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van MT.
1. Overname Qurius op losse schroeven
De overname van ICT-dienstverlener Qurius door het Franse Prodware staat opeens op losse schroeven. Dat terwijl de het erop leek dat goeroe en ceo Leen Zevenbergen de verkoop rond had waardoor het kwakkelende Qurius stabiel verder kon gaan. Nu blijkt de Franse grootaandeelhouder en beoogd koper zijn bod onverwacht en substantieel te hebben verlaagd. Collega Kunieke Luth onderzoekt welke opties Zevenbergen nog heeft. Hij heeft zichzelf een week gegeven op met een oplossing te komen.
2. Samsung draait als een tierelier
De Koreaanse smartphonebouwer Samsung stevent af op een recordwinst in het derde kwartaal. De voorlopige cijfers gaan uit van een winst van 7,3 miljard dollar. De operationele winst stijgt met 91 procent en de smartphonedivisie zag zijn omzet zelfs met 93 procent toenemen. De winsten van Samsung komen vooral door het enorme succes van de Galaxy S III en de Note. Van de Galaxy S III verkocht het bedrijf meer dan 20 miljoen stuks in 100 dagen. Mede hierdoor versterkte Samsung zijn positie als koploper op de markt voor mobiele telefoons. Runner up Apple, dat recent zijn iPhone 5 lanceerde, blijft met de verkopen daarvan achter bij de verwachtingen. Dat komt vooral door de leveringsproblemen die het Amerikaanse bedrijf ondervindt. Lees ook: concurrentje pesten doe je zo, onder andere over Samsung die de iPhone te kakken zet.
3. Pindakaas te koop
Skippy pindakaas plakt niet langer aan Unilever. Het concern zet het Amerikaanse pindakaasmerk in de etalage. Dat meldt Bloomberg. De verkoop van Skippy, dat een marktaandeel in de VS heeft van 34 procent en zo´n 200 miljoen dollar omzet, past in de bredere strategie van het concern om zich minder met voedsel en meer als een personal care company te profileren. De verwachte opbrengst van de verkoop ligt tussen de 300 en 400 miljoen dollar. Al speculeerde een ING analist mogelijk op een nog hogere opbrengst, ´omdat Unilever in het verleden een excellente verkoper van de eigen assets toonde.´ Zakenbank Lazard is door het concern ingehuurd om de verkoop te begeleiden.
4. HP: Koers onderuit na grootse plannen
Meg Whitman is net een jaar aan de macht bij de noodlijdende computerfabrikant HP. Met smart werd gewacht op haar grand strategy om het concern weer op de been te helpen. Gisteren presenteerde ze die, en begon met een winstwaarschuwing. De koers kelderde tot een historisch dieptepunt. Whitman, de zesde ceo sinds 2005, wil focussen op corporate klanten, smallere productlijnen en op tot scanners en kopieermachines gepimpte printers. De turn around laat ook nog even op zich wachten, vertelde ze de analisten. Overigens legt ze de oorzaak van alle ellende neer bij haar voorgangers die vooral chronisch onderinvesteerden in R&D. En het is waar, onder Whitman zijn de bestedingen om de pijplijn te vullen toegenomen. Eerder verloor HP zijn positie als werelds grootste PC-fabrikant al aan het Chinese Lenovo.
5. Boeren bloeden voor forensen
Terwijl de opluchting over het uitblijven van de forensentaks nog vers is, melden de eerste slachtoffers van de veranderde bezuinigingspakketten al. Het zijn de boeren en de tuinders die zich onevenredig hard gepakt voelen. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) rekende en stelde vervolgens dat agrarische bedrijven vooral het afschaffen van het belastingvoordeel op ‘rode diesel’ gaan voelen. De landbouwers betalen daardoor 16 cent meer voor een liter diesel. Het kost een gemiddeld agrarisch bedrijf zo’n 1.100 euro per jaar. Belangenorganisatie LTO maakt zich ook zorgen over de verhoging van de assurantiebelasting. Die zorgt voor 'een onevenredige lastenverzwaring'. Vooral voor glastuinders die jaarlijks zo’n 20.000 euro aan premies voor hun kassen betalen.
6. ECB: klaar voor actie!
De Europese Centrale bank (ECB) staat in de startblokken eurolanden met financiële problemen te helpen, vertelde ECB-president Mario Draghi. Maar pas nadat aan alle voorwaarden is voldaan. Dat betekent dat landen eerst steun moeten aanvragen bij het Europese noodfonds en zich verolgens moeten houden aan alle eisen die aan die hulp worden gekoppeld. Maar dan kan de hulp worden volgehouden totdat alle doelstellingen zijn bereikt. Als stok achter de deur meldde Draghi dat de hulp kan worden ingetrokken als een land zich niet aan de voorwaarden houdt. Hoewel de actiebereidheid groot lijkt, liet de bank de rente onveranderd op 0,75 procent. Een verdere verlaging ligt, gelet op de inflatie, niet voor de hand. Die liep vorige maand op tor 2,7 procent, aanzienlijk hoger dan het streefpeil van 2 procent.
7. Ryanair vecht om Aer Lingus, Schiphol in beeld
De Ierse prijsvechter Ryanair is bereid tot concessies in een poging toestemming te krijgen voor de overname van concurrent Aer Lingus. De grootste Europese low cost carrier zei een aantal eigen routes af te stoten als dat helpt de zorgen over de concurrentieverhoudingen op de Ierse luchtvaartmarkt weg te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat Aer Lingus, dat zich al sinds de start van de avances verzet tegen een inlijving door Ryanair, een nieuwe thuisbasis krijgt buiten Ierland. Hiervoor zijn Schiphol en Brussel in beeld. Ryanair heeft reeds een belang van 30 procent in Aer Lingus en probeert al jaren de luchtvaartmaatschappij aan de ketting te rijgen. In 2007 blokkeerde De Europese Commissie een overnamepoging. Nu doet zij onderzoek naar het jongste bod van 700 miljoen euro. Half januari volgt de uitspraak.
8. Google sluit vrede met uitgevers
Google heeft een regeling getroffen met vijf grote Amerikaanse uitgevers. Die hadden, samen met onder meer de beroepsvereniging van auteurs, de zoekmachinefabrikant aangeklaagd voor de massieve schending van het copyright op hun boeken. Google lanceerde in 2005 het plan om boeken te scannen en doorzoekbaar te maken. Het bedrijf heeft er meer dan 20 miljoen op die manier geopenbaard. Hoewel de uitgevers ook deel uitmaakten van een class action rechtszaak tegen Google hebben ze nu een eigen deal. Wat de voorwaarden zijn en hoeveel geld er wordt gewisseld blijft zorgvuldig verborgen. De auteurs onderhandelen door. Eerder bereikten zij een deal ter waarde van 125 miljoen, maar deze settlement werd afgekeurd door de rechter, die de afspraken te eenzijdig in het voordeel van Google vond.
9. Getal van de dag: 29.361
Ondanks dat de Chinese economie afkoelingsverschijnselen vertoont, blijft het Duitse BMW daar meer en meer auto's verkopen. Het aantal nog af te leveren auto's steeg de afgelopen maand met 59 procent tot 29.631 stuks. In de eerste negen maanden steeg het aantal verkochte BMW's al met 34 procent. Het aandeel BMW veerde flink op na het bekend worden van de resultaten. De Chinese automarkt is de grootste ter wereld en een belangrijke kurk voor alle Duitse fabrikanten. Ook Audi en Mercedes leunen er zwaar op deze markt. En eerlijk is eerlijk, onze export naar de oosterburen is voor een belangijk deel afhankelijk van het succes van deze drie giganten. Dus wij houden weer een beetje van de Chinezen die weer van BMW houden.
10. De koffieautomaat: Pino in doodsnood
Het gele broertje van onze blauwe Pino uit Sesamstraat, Big Bird, wordt met de dood bedreigd. En niet door de eerste de beste: de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney bedreigde de pop. Pino verliest zijn familie als Romney aan de macht komt, want dan zal hij alle funding voor de PBS, de publieke omroep, schrappen. Het leven van Big Bird – als maat voor de staatsubsidie voor de omroep – is 445 miljoen dollar waard. Dat bedrag is 12 procent van de gehele begroting van de PBS. Maar het valt in het niet bij de andere cijfers waar de Amerikanen mee worstelen: het overheidstekort is een biljoen dollar op een totaal budget van 3,5 biljoen.