Het Nederlandse cijferseizoen is ronkend begonnen met een recordomzet voor ASML. In Amerika staat de boel ook al op scherp, met de hoogste winsten ooit voor Apple en IBM.
Chipmachinefabrikant ASML – het eerste Nederlandse bedrijf dat zijn jaarcijfers presenteert – weet de hooggespannen verwachtingen vandaag meer dan waar te maken. In 2010 werd een recordomzet gedraaid van 4,5 miljard euro, ten opzichte van een omzet van 1,6 miljard euro in 2009. De nettowinst bedroeg in 2010 1,02 miljard euro, in 2009 moest het nog een nettoverlies van 151 miljoen euro incasseren. Bovendien liep het aantal orders voor chipmachines in het vierde kwartaal op tot 117 machines, meer dan de 89 machines waar analisten op hadden gerekend.
Ondanks de positieve geluiden reageert de markt terughoudend op de cijfers. Want ASML profiteert momenteel sterk van de zeer gunstige omstandigheden in de chipindustrie, maar hoe lang blijft dat nog doorgaan?
Orderboek van ASML kraakt onder grote vraag
Met dank aan onder meer de populariteit van tablets en smartphones draaien belangrijke klanten van ASML, zoals chipmakers Intel en TSMC, momenteel overuren. In 2009 waren zij nog zeer terughoudend met hun investeringen, dat zijn ze nu aan het inhalen. 's Werelds grootste chipproducent Intel wil de investeringen in chipmachines dit jaar zelfs met 70 procent opvoeren tot 9 miljard dollar. En dat is goed nieuws voor ASML dat deze machines maakt. Intel is één van hun grootste klanten.
Daar komt een gunstige ontwikkeling bij. De industrie staat aan het begin van een technologische vernieuwing: de transitie naar zogenoemde EUV-technologie waarbij de chipmachines lijntjes op de chips nog dichter bij elkaar kunnen zetten, waardoor er meer informatie op de chips kan. De orderboeken van ASML kraken onder het aantal bestellingen van nieuwe machines. Het concern kan de vraag nauwelijks bijbenen.
Aan elk succes kleeft een keerzijde. De euforie rond chipmachinefabrikant ASML doet sterk denken aan de technologiehype begin deze eeuw, waarschuwt beleggersvereniging VEB. Ook toen dachten beleggers dat de bomen tot in de hemel groeiden. Analisten worden bovendien sceptischer.
Voor dit jaar zijn de vooruitzichten in elk geval nog bijzonder gunstig. Een groot deel van de omzet is al zeker gesteld. “Het recordniveau van de boekingen eind 2010 en de verwachte boekingen in het eerste kwartaal bevestigen een potentieel van een omzet van meer dan 5 miljard euro in 2011'', zegt topman Eric Meurice in een toelichting. Zelfs een zwakke economie zal het concern dit jaar volgens hem niet deren, vanwege de nieuwe vraag naar technologie.
Ook IBM en Apple profiteren van 'groei-industrie'
Financieel directeur Peter Wennink van ASML wijst er in een toelichting op dat de industrie nog niet op een piek zit. “Het is een groei-industrie, gedreven door technologische innovatie en een breder gebruik van ict-technologie in het dagelijks leven.''
En ASML is niet de enige die daarvan profiteert. “We hebben een uitstekend jaar achter de rug waarin we een recordwinst hebben geboekt'', zei IBM-topman Samuel Palmisano dinsdag nabeurs bij de presentatie van de cijfers. Het Amerikaanse technologieconcern schreef een plus van 14,8 miljard dollar (11,1 miljard euro) in de boeken, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2009. De omzet kwam uit op 99,9 miljard dollar, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2009.
Ook Apple gaat het – ondanks de ziekte van topman Steve Jobs – voor de wind. Het concern maakte gisteravond bekend in het gebroken boekjaar 2010/2011 de hoogste omzet en winst ooit te hebben geboekt. Het Amerikaanse computerconcern zag de verkopen van computers, iPhones en iPads flink toenemen, zo maakte het bedrijf bekend.
Apple boekte een omzet van 26,74 miljard dollar (19,97 miljard euro), een stijging van bijna 71 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. De nettowinst kwam uit op 6 miljard dollar, een stijging van 78 procent ten opzichte van het eerste kwartaal ervoor. Apple zag in totaal 4,13 miljoen computers over de toonbank gaan, een toename van 23 procent. De verkopen van de iPhones namen met 86 procent toe tot 16,24 miljoen exemplaren. Het computerconcern verkocht verder 7,33 miljoen iPads. Apple bracht wel minder iPods aan de man. In totaal gingen er 19,45 miljoen over de toonbank, een daling van 7 procent.
“We hebben een fenomenaal kwartaal gedraaid'', zei Apple-topman Steve Jobs. ”En we hebben dit jaar nog een aantal spannende dingen in petto.'' Het is de vraag of Jobs die zelf zal aankondigen. Zoals bij zijn eerdere ziekteverloven heeft Apple geen details bekend gemaakt over de ziekte van Jobs en weet niemand wanneer hij terugkomt.