Zorgmedewerkers die zich op de site Bezorg de Zorg aanmelden, krijgen een Roamler-communitylid toegewezen die de boodschappen tijdens werktijd doet. Een nieuwe toepassing van het platform waarmee Jeroen ten Haave, Wiggert de Haan en Martijn Nijhuis tot toe nu als Sprout challenger heel andere taken via microtasking uitbesteden.
Roamlers op de bank
“Zorgverleners hebben echt hulp nodig in deze tijd. We horen en lezen steeds weer verhalen van verpleegkundigen en artsen die niet meer hun dagelijkse boodschappen kunnen krijgen omdat gedurende hun lange dienst alles wordt leeggekocht. Supermarkten doen natuurlijk hun best de schappen aan te vullen, maar mensen kopen op dit moment veel meer dan normaal. Onze Roamlers zitten nu veelal op de bank en willen graag aan de slag. Bovendien willen zij graag zorgprofessionals helpen”, aldus Wiggert de Haan van Roamler.
Maximum 40 euro
Bezorg de Zorg werkt simpel: de arts of verpleegkundige meldt zich aan met het e-mailadres (van het werk, zodat de scaleup weet dat de boodschappen voor een zorgprofessional wordt verricht) en kan meteen zijn boodschappenlijstje invullen. De betaling gaat na aflevering via een Tikkie. Doordat de gebruiker van Bezorg de Zorg ook zijn of haar 06-nummer achterlaat, is er tijdens de opdracht nog appcontact mogelijk. Roamler checkt of de boodschappen binnen de norm vallen, en binnen het maximumbedrag van 40 euro. “Dit maximum hebben we ingesteld omdat onze bezorgers het nog wel moeten kunnen bolwerken en dragen.”
Geen fast food
Prof. Dr. Hugo van der Kuy, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog bij het Erasmus MC is te spreken over het initiatief: “In deze lastige tijd maken we lange dagen in de zorg. De werkdruk ligt hoog en aan het einde van de dag ben je vermoeid. De keuze voor fast food is zo gemaakt, zeker wanneer we voor lege schappen staan. Juist nu is het van belang dat we goed voor onszelf en voor elkaar zorgen en dat we gezond blijven. Dit initiatief is een mooi gebaar richting zorgprofessionals in deze moeilijke tijd”.
12.000 members
Scaleup Roamler is in 2011 opgericht als crowdsourcingplatform, dat overzichtelijke klusjes en klussen uitbesteedt via een app. De communityleden werken normaal gesproken tegen betaling voor grote supermarkten en consumentenmerken (Roamler Retail), maar ook technologiebedrijven (Roamler Tech) in heel Europa. Hun werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het inrichten van winkelschappen of het aanleggen van een computernetwerk. Met Roamler Care betrad het bedrijf in 2018 ook de zorgmarkt, door freelance zorgmedewerkers via het platform in te zetten. In Nederland zijn zo’n twaalfduizend mensen aangesloten bij Roamler. Naast het hoofkantoor in Amsterdam, heeft Roamler kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Turkije en het is ook actief in Zweden, Polen, Chili en de VS.