Afgelopen week is de islamitische vastenmaand ramadan begonnen. De helft van de MT-lezers vindt dit een privézaak die de arbeid niet in de weg mag zitten. Abdulmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad, is het helemaal met ze eens: “De ramadan mag geen effect hebben op de werkvloer.”
Vooral medewerkers die onregelmatige tijden werken, nachtdiensten draaien of lange dagen maken, kunnen tijdens de ramadan last krijgen van vermoeidheid. Volgens Khairoun hebben werknemers in Europa er niet zoveel last van. “Als je moet werken als het 40 graden is, dan wordt het lastiger.” Toch kan het voorkomen dat islamitische medewerkers last ondervinden van de combinatie werk en ramadan. De voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad vindt dat werkgevers daar begrip voor moeten tonen. “Maar in het algemeen moet het geen problemen geven.”
Wederzijds begrip, dat is het belangrijkste. “Om onder het werk uit te komen, moeten echter geen excuses worden verzonnen. Geloof moet niet worden gebruikt om afspraken niet na te komen. Als je mensen met een islamitische achtergrond aanneemt, dan weet je wat je kan verwachten. Aan de andere kant moeten werknemers ook vooraf doorgeven dat ze meedoen met de ramadan, zodat werkgevers zich daarop kunnen voorbereiden. Het moet meer begrip zijn, dan een plicht. Je moet er eerlijk en open over zijn, er samen over praten en werknemers moeten eventueel zelfs bereid zijn vakantie op te nemen tijdens de vastenmaand. De ramadan mag in ieder geval geen effect hebben op de werkvloer.”