Zo kom je nog eens wat te weten: de portefeuille van venture capitalbedrijf Prime Ventures is 123 miljoen waard. Dat blijkt althans uit cijfers die aandeelhouder Philips deze week presenteerde.
Met Prime Ventures is Sake Bosch een van de toonaangevende venture capitalinvesteerders in de vaderlandse ICT. Deze maand nog stak hij 13 miljoen, een ongekend bedrag voor Nederlandse begrippen, in Thuisbezorgd.nl. Een greep uit de rest van zijn huidige portfolio: eBuddy (instant messaging), Layar (virtual reality browser), Service2Media (mobiele apps), Mendix (bedrijfssoftware).
Exits
Een mooi setje. Prime heeft vorig jaar overigens ook nog een paar leuke exits gehad: schermenmaker Liquavista ging naar Samsung, de taaltechnologie van Q-go kwam het Amerikaanse RightNow goed van pas en Intel vond chipdesigner Silicon Hive wel een mooie aanvulling op zijn activiteiten. Waarschijnlijk heeft Bosch in 2011 zijn klanten goede resultaten kunnen laten zien.
Philips incubator
En als we het toch over Silicon Hive hebben: dat was een spin-off die Philips had opgenomen in zijn technology incubators. Ook een goede deal van Prime Ventures: dat ontfermde zich in 2008 over vijf mooie high-tech startups uit de Philips-schoot, in ruil waarvoor Philips limited partner werd in Prime Ventures.
26% belang
In de laatste kwartaalresultaten verantwoordt Philips zjin belang in Prime Ventures omdat het significant is: het gaat om 26 procent van het eigendom, en het staat voor 32 miljoen euro in de boeken. Voor de vuist weg waardeert het technologieconcern heel Prime dus op 123 miljoen euro.
Koffiedik
Is dat veel of weinig? Philips waardeert zijn aandelenbelangen volgens de fair value principes, dat is iets anders dan marktprijzen. Wel moeten alle risico's, marktomstandigheden en toekomstige winsten er zoveel mogelijk in worden verwerkt, voorzover aannemelijk te maken. De uitkomst mag in elk geval niet te veel uit de pas lopen met de 'werkelijke' waarde, maar Philips heeft er weinig belang bij Prime al te enthousiast te waarderen. Wat dat betreft zal die 123 miljoen een bodem zijn. Want wat 'de gek' zal geven voor eBuddy, een mega-succes in Latijns-Amerika, of Layar, een wereldhype waar vooral geld bij moet, is puur koffiedik kijken en vooral: afwachten.
Lees ook:
-
Mendix haalt 9,2 miljoen op
-
Exit time voor Nederlandse investeerders
-
Tien miljoen voor Service2Media
-
Intel koopt Silicon Hive
-
Samsung koopt Liquavista