93 procent van de Nederlandse werknemers twijfelt of de organisaties waar ze mee te maken hebben, persoonsgegevens wel voldoende veilig verwerken. Dit blijkt uit onderzoek, dat in opdracht van Fellowes werd uitgevoerd.
Werknemers gaven in het onderzoek aan dat bedrijven in veel gevallen geen duidelijk beleid hebben over het omgaan met vertrouwelijke informatie. Zo geeft een derde van de ondervraagde werknemers aan dat hun bedrijf geen beleid heeft waarin duidelijk wordt aangegeven wat medewerkers wel en niet moeten doen om de identiteit van personen te helpen waarborgen.
Versnipperfaciliteiten
Een op de acht zegt niet op de hoogte te zijn van het wel of niet bestaan van een dergelijk beleid binnen hun organisatie. In vergelijking met 2008, waar bijna de helft van de respondenten aangaf in een organisatie te werken waar een dergelijk anti-identiteitsfraudebeleid bestond, is het percentage wel iets toegenomen tot 57 procent. Ondanks die toename heeft 16 procent van de medewerkers nog steeds geen toegang tot versnipperingsfaciliteiten op het werk.
Kwetsbaar
Werknemers voelen zich kwetsbaar, zo blijkt uit de cijfers. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers gelooft dat de identiteit van medewerkers en klanten uit de prullenbakken van het bedrijf kan worden gehaald. Daarbij denken zij dat gegevens kunnen uitlekken via het computersysteem (65 procent), oneerlijke collega's (62 procent), en oneerlijke schoonmakers en personeel (47 procent).
Identiteitsfraude
Een op de tien geënquêteerden geeft toe dat ze zelf documenten zonder ze te verscheuren in de prullenbak gooien, en maar liefst 60 procent van de Nederlandse werknemers die zelf het slachtoffer van identiteitsfraude is geweest, vernietigt niet alle vertrouwelijke documenten op het werk in de papiervernietiger.
Huishoudelijk afval
Ook het onderzoek naar huishoudelijk afval dat Fellowes afgelopen augustus uitvoerde onder 30 huishoudens liegt er niet om: Nederlanders gooien in grote getalen bedrijfsgevoelige informatie in de afvalbak, zonder deze documenten te versnipperen. Het meest opmerkelijk was de vondst van een complete administratie met betrekking tot een sollicitatieprocedure, inclusief CV en sollicitatiebrieven met daarin verschillende fraudegevoelige- en gevaarlijke gegevens.
Campagne
"Met het oog op de gevaren is het onthutsend te zien dat één op de drie organisaties nog steeds geen beleid heeft met betrekking tot het voorkomen van identiteitsfraude. We proberen met onze website www.stop-identiteitsfraude.nl werknemers en bedrijven tips te geven om op een veilige manier met vertrouwelijke bedrijfsgegevens om te gaan." zegt Johan Hereijgers, Woordvoerder Fellowes en Initiatiefnemer campagne Identiteitsfraude.