Wie het goede blijft zien in de ander, kan ongekende resultaten behalen, stelt Pacelle van Goethem. 2015 wordt voor haar dan ook het jaar van de diplomatie.
‘Our prediction for 2015 is that most predictions will suck’ schreef Jason Linkins in The Huffington Post op 31 december 2014.
Tja, voorspellingen zijn tricky. Alleen absolute macht kan de toekomst bepalen. Toch kunnen we begin 2015 best met een gerust hart voorspellen dat tegenstellingen vergroot worden en vijandigheid groeit, zoals politiek blijkt uit de aanslag bij Charlie Hebdo, en uit Syrië en terugkerende jihadisten, en zoals zakelijk blijkt uit de snel veranderende platte wereld met scherpe concurrentie.
Connect & collaborate
Wat ook vrij zeker is: we zullen verliezen als we ons terugtrekken in eigen gelederen. Wat we nodig hebben is daarom: contact en diplomatie. Twee van onze topvoorspellers, Adjiedj Bakas en Li Edelkoort, spreken respectievelijk over ‘connect & collaborate’ en ‘gathering’.
Het jaar van de diplomatie
2015 wordt volgens mij dus het jaar van de diplomatie. En die diplomatie vraagt om het goede blijven zien in de ander. En om enorme moed. Maar hoe dan?
Anwar Sadat
We kunnen leren van een van ‘s werelds beste diplomaten, Anwar Sadat. Als president van Egypte sloot hij op 17 september 1978 het befaamde CampDavid-Accoord met toenmalig Likud-premier Menachim Begin, onder toeziend oog van Jimmy Carter. Door het bestaansrecht van Israël te erkennen kreeg Egypte de Sinaï terug en kregen de Palestijnen zelfbestuur. Uit eigen kamp kreeg hij tegenwerking, Egypte werd uit de Arabische Liga gezet en Sadat is in 1981 vermoord. Maar dat niet ieder zijn grootmoedigheid deelde maakt hem niet minder tot een voorbeeld.
Gericht compliment
In de speurtocht naar zijn succes als meesteronderhandelaar stuitte ik steeds op Sadats specifieke aanpak: voorafgaand aan elke onderhandeling zei hij wat hij waardeerde aan de ander. Hij gaf steevast een gericht compliment. Zo heeft hij naar verluidt tegen Begin gezegd: ‘U staat bekend als groot en visionair leider, en het is mij een eer om met u deze onderhandelingen te doen’. Spectaculair en nog waar ook. Hij had het compliment natuurlijk ook achterwege kunnen laten. Hij had ook tegen Begin kunnen zeggen dat hij bekend stond als eigenwijs, iets wat niet minder waar was. Maar door de goede eigenschappen te noemen, haalde hij het beste in Begin naar boven.
Moed
Wat Sadat tot zo’n ongelooflijke onderhandelaar maakte was zijn talent om het goede te zien in de ander en zijn moed het te benoemen. Een voorbeeld voor ieder ander die een onderhandeling tot een goed einde wil brengen. Ik wens je een mooi, succesvol en diplomatiek jaar.
Leer hoe uw overtuigingskracht te vergroten
- Pacelle van Goethem is expert op het gebied van overtuigingskracht. Op 17 maart leidt zij het seminar 'Onzichtbaar Overtuigen', waarin u leert hoe u – tussen de regels door – uw overtuigingskracht kunt vergroten. Schrijf u nu in
Of bekijk hier eerst een interview van MT-hoofdredacteur Dominique Haijtema met Pacelle van Goethem uit 2011:
Dit artikel is onderdeel van een serie waarin experts vertellen over hun verwachtingen voor 2015. Lees ook:
-
Ben Tiggelaar: in 2015 vindt de manager zijn mojo terug
- Bas van de Haterd: in 2015 wordt het kantelpunt bereikt
-
Henk Volberda: 'Er zullen nog meer Ubers opkomen'