De top zit aan de Zuidas en dus wil iedereen zich daar vestigen. Milieudefensie vindt echter dat u moet blijven zitten waar u zit met uw bedrijf. De organisatie pleit voor een stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. "Er is al voldoende aanbod."
Het is logisch dat bedrijven wel eens van locatie willen veranderen, zegt Klaas Breunissen van Milieudefensie. Dat betekent echter niet dat ze het ook moeten doen. "Het is ongewenst en onnodig. Wat we zien in de praktijk is een overaanbod en veel nieuwbouw. Dan kiezen bedrijven de nieuwe locatie, waardoor oude terreinen te maken krijgen met leegstand en verloederen."
De milieuorganisatie pleit voor een stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Oude bedrijventerreinen moeten beter en vaker worden hergebruikt, zegt Breunissen: "Spaar het landschap, recycle de ruimte. Veel terreinen zijn verouderd, die kunnen opgeknapt worden. Nieuwe bedrijventerreinen gaan ten koste van de open ruimte en het landschap. Dat is zonde, ongewenst en onnodig."
Stogo deed onderzoek voor de organisatie, de uitkomsten werden dinsdag overhandigd aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. De eis – hergebruik en een bouwstop – kost geld, maar daar heeft Milieudefensie al een oplossing voor bedacht: een herstructuringsfonds. Per vierkante meter wil de organisatie een opknapbijdrage laten heffen. "Dit is namelijk niet alleen een taak van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven."
Mooie woorden
Het probleem is hiermee niet opgelost, want de prikkel om het huidige bedrijfsterrein trouw te blijven is nog te klein, geeft Breunissen toe. "Er moet een mix van maatregelen komen, die zorgen voor bewustwording en zorgen dat bedrijven blijven op de huidige locatie."
Maria van der Hoeven is tegen een bouwstop, maar vindt wel dat de planning van gemeenten beter op elkaar afgestemd moet worden. "Ze vertelt mooie woorden en dat is niet cynisch bedoeld", zegt Breunissen, "maar we zijn niet helemaal tevreden met haar reactie. De praktijk kan nog botsen met haar mooie woorden. Wij willen een stop, er is echt voldoende aanbod."