De meerderheid van de MT.nl-lezers ergert zich aan de vele regels en vergunning waar de overheid ze mee opzadelt. Is het echt zo overdreven gesteld met de regelgeving? Volgens Alfred Kleinknecht, hoogleraar economie van innovatie aan de TU Delft, is het onontkoombaar. “Al die klachten, ik vind het gezeur.”
Kleinknecht, geboren in Duitsland en in Nederland onder andere bekend door zijn stellingname omtrent loonmatiging, zegt dat er geen redelijk alternatief is voor de regelgeving in het bedrijfsleven. Regelgeving waar om de zoveel tijd over wordt geklaagd. “In dit land, waar zoveel mensen dicht op elkaar wonen, is het gewoon nodig. Alleen al het bouwen van een muurtje in je tuin brengt veel met zich mee. Het enige alternatief is dat alles voor de rechter wordt uitgevochten, zoals dat in Amerika gaat.” Of dat de zaken er beter op maakt, is de vraag. Kleinknecht ergert zich dan ook eerder aan de discussie, dan aan de regelgeving waarover wordt geklaagd: “Ik vind het gezeur.”
Kortom, soms zijn strikte regels juist goed, zo vindt de hoogleraar. “Ja, ook als het gaat om innovatieve ideeën die daardoor worden tegengehouden. Bijvoorbeeld als er zaken schadelijk blijken voor het milieu, of in strijd zijn met de Arbowet. Dan is het juist de bedoeling dat zo´n idee wordt afgeschoten. Als de regels onzinnig zijn, is het een ander verhaal. Maar de meeste instanties klagen over de regels die juist zijn ingesteld door of op initiatief van het bedrijfsleven. Dat gebeurt door middel van lobbyen bijvoorbeeld, door groepen als het MKB. Kennelijk hebben ze die regels nodig.”
Piepende belangengroep
Kleinknecht gelooft niet in terugdringing van het aantal regels. Ook gelooft hij niet in politici die daarvoor pleiten. Hij geeft het voorbeeld van VVD-Kamerlid Charlie Aptroot, die ooit heeft gezegd dat de VVD een antiregeltjes partij is. “We zijn inmiddels jaren verder en er is niets veranderd. Hij geeft nog steeds dezelfde voorbeelden, kennelijk zijn er nog steeds alleen die voorbeelden. Als er écht zoveel onzinnige regels zijn, dan is dat niet aangetoond. Als er eens een regel wordt afgebouwd, dan piept één of andere belangengroep en gaat het weer niet door. Het kan ook niet anders, want in een ingewikkelde maatschappij heb je complexe regelgeving nodig.”
De redactie van MT.nl wacht nog op een reactie van Charlie Aptroot en zal die later publiceren.