Aruba leeft van het toerisme, zo’n tachtig procent van de economie drijft erop. Zo ook wijngroothandel Arion, van Govert van der Hout (44). Hij ontvangt ons met een romige, Amerikaanse Chardonnay en vertelt met aanstekelijk enthousiasme over het lokale zakendoen. Van der Hout, afgestudeerd vinoloog en in een vorig leven sommelier bij De Hoefslag, organiseert regelmatig wijnproeverijen en is gewend om mensen te entertainen.
Hij praat ons bij over het belang van netwerken, de enorme bureaucratie op het eiland, de slechte betaalmoraal en de starre houding van banken. Om met het laatste te beginnen: hij had vanwege een importeurschap eens 30.000 euro nodig en ging naar de bank voor een rekening-courant. Met verontwaardiging in zijn stem: “Mijn grond moest als onderpand, mijn wijnvoorraad ook, en mijn moeder moest een achtergestelde lening verstrekken. En dan nog kost zo’n lening twaalf procent! Je moet zorgen dat je hier zelf geld hebt, anders krijg je het lastig.”
Ondernemen op de Antillen is een delicaat spel, dat vraagt om tact en geduld. Nederlanders zijn vaak arrogant, denken alles beter te weten en willen vaak te snel, horen we van de ondernemers die we spreken. Van der Hout: “Als iemand zegt dat hij terugbelt, gebeurt dat vaak niet. Het heeft geen zin om een dag later zelf te bellen, want dan ben je een zeurpiet en haken ze af. Je moet gewoon een week wachten, even op de koffie gaan, de tijd nemen. Je wordt vanzelf relaxed hier.”
Eitje
Begrijp hem niet verkeerd, Van der Hout zou nergens anders willen wonen. Als tiener woonde hij al even op Aruba en als eindtwintiger keerde hij terug, voorgoed. “Toen ik landde, róók ik het eiland. Het voelde alsof ik thuiskwam.”
Alle strubbelingen ten spijt is ondernemen op Aruba soms verbluffend eenvoudig, zegt hij lachend. “Ik neem altijd de telefoon op. Andere bedrijven doen dat vaak niet, gewoon omdat ze geen zin hebben. Dat levert me veel omzet op.”
Tekst: Koen van Santfoord
Beeld: Maarten Noordijk