Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Turkije moet handel Nederland stimuleren
ING verwacht dit jaar een fors herstel van de Nederlandse export naar Turkije, de snelst groeiende economie in Europa. Toch laat het Nederlandse bedrijfsleven veel kansen in Turkije onbenut, stelt ING in een rapport ter gelegenheid van het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan Nederland deze week.
De Turkse economie beleefde vorig jaar een milde dip (de groei daalde van +8,5% in 2011 naar +2,8% in 2012), die ook door Nederlandse exporteurs is gevoeld. Zowel ondernemers als consumenten hielden vanwege de economische onzekerheid de hand op de knip. Het Nederlandse exportpakket naar Turkije bestaat vooral uit halffabricaten, grondstoffen en investeringsgoederen, zoals machines. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten voor de Turkse consumenten en producenten weer veel rooskleuriger, met een verwachte economische groei van 5%. Dat leidt voor de Nederlandse export naar verwachting tot een duidelijk herstel van 5% (na een daling van 1,4% vorig jaar). Toch blijft dit achter bij de groei van de totale Turkse invoer (8%).
2. Alsnog 170.000 euro boete voor delen liedjes via Kazaa
Zegt iemand de naam ‘Kazaa‘ nog iets? De term P2P? Filesharing? In de Verenigde Staten is deze week een einde gekomen aan een rechtszaak die zes jaar de goegemeente op internet in zijn greep hield. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat Jammie Thomas uit Minnesota niet uitkomt onder de 170 duizend euro schadevergoeding die zij de platenindustrie schuldig is voor het delen van 24 liedjes via Kazaa in 2006. Thomas (35) was in 2007 een van de duizenden internetters die werden aangeklaagd wegens het delen van muziek via peer-to-peer-netwerken op internet. Bij zulke diensten staan bestanden niet op een centrale server, maar op de pc’s van de deelnemers. Ze halen ze rechtstreeks van elkaars computers. Een aanbieder als Kazaa hield alleen een catalogus bij van al dat particuliere aanbod.
3. Laatste kans om je aan te melden voor de 25 onder de 25!
Ben of ken jij een jonge ondernemer die goed aan de weg aan het timmeren is en daarom een plekje verdient in Sprouts 25 onder de 25-lijst van 2013? Meld je/ze dan aan via het aanmeldformulier. De inschrijving sluit a.s. maandag, dus wacht niet langer… De lijst zal op 23 mei in Sprout magazine en op Sprout.nl gepubliceerd worden. De uitreiking voor de allerbeste jonge ondernemer van 2013 vindt plaats op 6 juni.
4. Omar Munie start jongerenproject
Tassenontwerper Omar Munie is een van de 25 onder de 25-ondernemers uit het verleden. Hij droomt van een project waarmee hij jongeren die thuis zitten, wil helpen aan een baan. Zoals Jamie Oliver dat met zijn restaurant Fifteen deed voor aankomende koks, moet de Omar Munie Dream Factory een atelier worden waar werkloze jongeren hun talent in de textiel kunnen ontdekken of ontwikkelen, vertelde Munie tegen Sprout. In 2008 stond de mode-ondernemer in de lijst 25 onder de 25. We spraken hem over hoe hij sindsdien heeft gedraaid met zijn tassen en andere accessoires. “Het is hier nu echt volle bak, zodra het wat rustiger is ga ik wat actiever met de internaitonalisering aan de slag.”
5. Moederbedrijf Rucanor maakt doorstart
Het Nederlandse sportmerk Rucanor is van de ondergang gered nu moederbedrijf Sport Services een doorstart maakt, onder leiding van directeur Martijn Nelissen. Het merk wordt voortgezet met 26 van de 49 medewerkers in Nederland. Vorige maand werd Sport Services Europe failliet verklaard, het moederbedrijf van Rucanor. De merknaam was twee weken voor het faillissement verkocht aan een derde partij. Nu wordt er een doorstart gemaakt met het nieuwe bedrijf Sport Services, dat de merknaam ‘huurt’ door middel van een licentiecontract. Het bedrijf gaat zo snel mogelijk alle openstaande orders voor zomer 2013 uitleveren.
6. Meer mensen lezen digitale kranten
Het aantal mensen dat de krant op hun tablet of telefoon leest neemt gestaag toe. Vooral de tablet blijkt populair: zo’n 1,4 miljoen mensen lazen vorig jaar de dagbladen via het elektronische apparaat, terwijl dit in 2011 nog een half miljoen mensen waren. Dat blijkt uit gegevens van de donderdag gepubliceerde NOM Print Monitor 2012. Het lezen van de digitale kranten op een tablet bleek het populairst onder mannen en hoger opgeleiden tussen de 35 en 49 jaar. Jongeren tussen de 20 en 34 jaar gebruikten juist vaker hun telefoon hiervoor. Of de toenemende populariteit door deze man komt valt te betwijfelen.
7. En dan nog dit: Ikea verkoopt weer gehaktballetjes
Uiteindelijk wordt alles weer zoals het was. Ook bij Ikea. De Zweedse meubelgigant gaat weer gehaktballetjes op het menu zetten. Dat heeft het hoofdkantoor in Stockholm donderdag bekendgemaakt. Ikea stopte februari met de verkoop van de gehaktballen, omdat er paardenvlees in was aangetroffen. Volgens een woordvoerder van Ikea zijn de controle-maatregelen in het hele traject van boerderij tot bord aangescherpt. In Zweden, Denemarken en Finland stonden de gehaktballen donderdag al weer op het menu. Medio april staan ze ook weer op de kaart in de filialen elders in Europa.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 22 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.