Managers hebben geen al te hoge pet op van de starters die bij hen solliciteren. Ruim veertig procent vindt ze onvoldoende gekwalificeerd, blijkt uit onderzoek van Management Team.
Het merendeel van u – 45 procent om precies te zijn – beoordeelt de kwaliteit van de huidige generatie starters als ‘gemiddeld'. Ruim achttien procent vindt het niveau ‘matig en een kwart van de managers vindt de kwaliteit van de huidige generatie starters ‘goed', aldus resultaten uit het nieuwste MT onderzoek.
Minder competent
Dat vroeger alles beter was, wordt nog maar eens een keer bevestigd. De meeste respondenten (veertig procent) vinden dat de nieuwelingen minder competent zijn dan toen zij zélf starten met hun eerste voltijdbaan. "Wij testen afgestudeerde hbo'ers op rekenvaardigheid, analytisch vermogen en taalvaardigheid. Gemiddeld 65 procent van de net afgestudeerden haalt de test niet", verklaart een van de ondervraagden. Ongeveer een derde van de managers kwalificeert de huidige generatie als even competent en vijftien procent noemt ze zelfs competenter.
Ambitieus
We vroegen u verder naar de goede en slechte eigenschappen van de starters. De nieuweling ontbeert doorzettingsvermogen, zo oordeelt ruim de helft van u. De starter wordt positief beoordeeld als het gaat om de sociale vaardigheden en het ambitieniveau. Enkele respondenten interpreteren deze ambities echter als een té grote mond. Een manager: "Ze willen te veel te snel. Verwachtingen bijstellen en via je kwaliteit je competenties tonen is beter dan uitsluitend eisen stellen en daar te weinig tegenover kunnen stellen."
Liever sociaal
De meeste van u zijn binnen het bedrijf betrokken bij de selectie van nieuwe werknemers. Maar waar kijken zij nu vooral naar? De kwaliteiten geven niet de doorslag, zo blijkt. Het belangrijkste blijkt het hebben van de juiste instelling (95 procent), gevolgd door goede sociale vaardigheden (68 procent) en de juiste vooropleiding (55 procent). Het hebben van goede ideeën en voldoende ervaring – voor een starter – blijken van minder belang.
Onderwijs
Maar: het ligt natuurlijk niet allemaal aan de starter zelf. Volgens een overweldigende meerderheid van u wordt er in Nederland te weinig geïnvesteerd in onderwijs. Verder noemt u opvoeding en een slechte koppeling tussen opleiding en praktijk als oorzaak voor het tegenvallende startniveau. Of zouden we het wellicht ook kunnen wijten aan de generatiekloof; dat u gewoonweg vergeten bent hoe het is om een bevlogen starter te zijn? Lees daarover hier meer.