Wat is er mis met ons WAO-systeem? Helpt een renteverlaging de economie eigenlijk wel? Staan ontwikkelingslanden door de financiële crisis in de kou? Het nieuws van vandaag.
Beleggingsgoeroe bekritiseert Nederland
De Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers levert ongezouten kritiek op Nederland. "Ik zou ook gehandicapt zijn als ik ervoor betaald werd", over ons WAO-systeem. En: "Falende zakenbankiers moeten gewoon failliet gaan". (Telegraaf)
ABN Amro deed zichzelf de das om
ABN Amro werd gevloerd door zijn eigen top en terugkeer naar de staat van volle glorie is onwaarschijnlijk. Dat stelt onderzoeksjournalist Jeroen Smit in zijn nieuwste boek ‘De Prooi'. (Z24)
Wellink haalt fel uit naar bonus
DNB-president Nout Wellink ziet bonussen bij financiële instellingen het liefst vandaag nog verdwijnen. Of dat er op z'n minst rekening wordt gehouden met de ‘omvang van de tijdshorizon'. (FD)
Rente kapitaalinjecties naar kenniseconomie
De financiële crisis gebruiken voor de Nederlandse kenniseconomie. Hogescholen en universiteiten willen dat zij profiteren van de rente die de kapitaalinjecties van de staat in onder meer ING opbrengt. (Nu.nl)
Amerikaanse economie krimpt
De Amerikaanse economie toonde in het derde kwartaal de sterkste economische teruggang sinds 2001. De afname bedroeg 0,3 procent op jaarbasis. (BNR)
Ook Japan verlaagt rente
De Japanse centrale bank heeft, net als de Amerikaanse Fed, de rente verlaagd om de downturn te bezweren. Dat is de eerste keer in zeven jaar. (NYTimes)
Het nut van renteverlagingen
Renteverlagingen zijn aan de orde van de dag, in de VS, in Japan. Want geld moet rollen. Maar werkt het eigenlijk wel? Volgens econoom Martin van Vliet is geld allang heel goedkoop. (AD)
Grootste economieën in storm van de eeuw
Amerikaanse producenten en consumenten houden de hand op de knip. Japan start een noodfonds voor bedrijven. De grootste economieën bevinden zich in de storm van de eeuw. Een overzicht met historische vergelijkingen. (Guardian)
Toch hulp voor arme landen
Het Rijke Westen wordt steeds minder rijk. Toch betekent dat niet voor alle ontwikkelingslanden een einde aan de financiële hulp. De Wereldbank wil een buffer opbouwen voor banken in de armste landen. (Trouw)
Meer spaarhypotheken
Liever een spaarhypotheek dan een beleggingshypotheek, zo denkt de gemiddelde Nederlandse huizenbezitter. Meer dan de helft kiest voor de spaarvariant. (Nu.nl)