Op slechts veertienjarige leeftijd schreef Jack Dorsey software voor de logistieke sector. Een liefde voor technologie had hij van nature. Ondernemer wilde hij niet worden. Toen Dorsey jong was zag hij zichzelf als artiest.
Eenmaal techondernemer, laat hij weten dat hij dat hij de functie van burgemeester van New York ambieert. Toch zal hij zijn positie als CEO van de twee bedrijven die hij zelf oprichtte niet zomaar opgeven.
Jack Dorsey bedacht het concept voor Twitter -net zoals Facebook-oprichter en concurrent Mark Zuckerberg- tijdens zijn studie. Hij begon zijn opleiding in geboorteplaats St Louis, Missouri (VS) maar stapte na twee jaar over naar de New York University. Hij maakte zijn studie echter nooit af, één semester voordat hij zou afstuderen stopte hij om het idee voor Twitter te realiseren. Dat deed hij samen met Evan Willams, Biz Stone en Noah Glass in 2006.
Zijn leiderschap bij Twitter is turbulent geweest in de afgelopen tien jaar. Twee jaar na de oprichting van het platform werd Dorsey aan de kant geschoven als CEO. Hij zou te weinig tijd doorbrengen op kantoor en te veel bezig zijn met yoga en mode ontwerpen. Dat was een flinke klap voor Dorsey, maar hij stopte niet bij Twitter. Hij trok zich wel even terug uit de dagelijkse leiding en richtte in 2010 een nieuw bedrijf op: Square, een platform voor betalingen via je smartphone.
Prioriteiten
Hoewel het twee erg verschillende bedrijven zijn, ziet Dorsey één verenigd doel: het leven menselijker en efficiënter maken. Hij moet zijn tijd wel dagelijks verdelen tussen Twitter en Square, en dat bleek niet altijd makkelijk. In de ochtenden is hij bij Twitter en in de middag bij Square, wat werkdagen oplevert van vijf uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. In een interview met Business Insider zegt Dorsey dat hij heeft geleerd om niet meer op de hoeveelheid tijd te letten, maar op welke prioriteiten hij binnen die tijd aandacht kan geven.
In 2015 keerde Dorsey terug naar Twitter, eerst als interim-CEO, maar na een tijdje werd hij het permament. Hij voerde langere tekstberichten in bij Twitter, in plaats van de bekende 140 tekens, in de hoop nieuwe gebruikers aan te trekken. Twitter kampte al een tijdje met teruglopende actieve gebruikersaantallen. Hoewel Twitter fikse concurrentie ervaart van beeldplatformen, zoals Facebook en Instagram, denkt Dorsey dat het geschreven woord nooit afgeschreven zal worden. Het helpt ook wel dat Twitter het favoriete medium is van de Amerikaanse president Donald Trump, waardoor het bedrijf bijna dagelijks in het nieuws is.
Winst
Nu mag Jack Dorsey in zijn handjes knijpen, want Twitter heeft voor het eerst in zijn bestaan winst gemaakt. Het laatste kwartaal van 2017 behaalde het bedrijf een omzet van 731 miljoen dollar, waarvan 91 miljoen dollar winst. De koers steeg na dat nieuws met 22 procent. Het is nu de vraag of het bedrijf meer actieve gebruikers kan aantrekken.