Gary Cohn, de belangrijkste economisch adviseur van Donald Trump, zou de belangrijkste kandidaat zijn als opvolger van Janet Yellen, de huidige voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse Centrale banken. Dat melde de site Politico woensdag. Janet Yellen, door Obama benoemd als de belangrijkste centraal bankier, krijgt naar alle waarschijnlijkheid geen tweede termijn. Cohn zou de baan krijgen zodra hij ‘ja’ zegt. Maar wie is de man die op de post zou komen waarbij hij de Amerikaanse economie richting kan geven?
Cohn is opgegroeid in een joods milieu in Ohio. Hij is van vrij bescheiden komaf. Zijn vader was elektriciën, maar werd later vastgoedhandelaar. Cohn begon zijn carrière in een staalbedrijf, maar verhuisde al heel snel naar New York om daar in de optiehandel actief te worden. In 1990 werd hij binnengehaald door zakenbank Goldam Sachs. Bij deze roemruchte bank werkt hij zich op tot Chief Operating Officer.
Op dit moment is hij directeur van de National Economic Council, de Nationaal Economische Raad, en daarmee een van de belangrijkste en invloedrijkste adviseurs van president Trump. Een vertrouweling vna The Donald dus, en derhalve is het niet gek dat hij gevraagd zou worden voor een van de meeste prestigieuze banen in de VS.
Democraat en voorstander vrijhandel
Toch zou een keuze voor Cohn als centraal bankier opmerkelijk zijn. Ten eerste Cohn (56) geen gepromoveerde marco-econoom zoals zijn voorgangers Yellen, Ben Bernanke en Alan Greenspan, maar heeft hij slechts een bachelor-degree in bedrijfskunde.
Daarnaast is hij Democraat en voorstander vanvrijhandel. Die combinatie maakt dat hij op weerstand kan rekenen van ultra-conservatieve Republikeinen, maar ook van Trump-aanhangers die net als de president een protectionistische politiek voorstaan.
Bankier bij Goldman Sachs
Je zou zeggen dat de Democraten staan te juichen aan de zijlijn. Echter, het feit dat Cohn heeft gewerkt bij de beroemde, maar ook beruchte zakenbank Goldman Sachs, is in progressieve kringen allerminst een aanbeveling. De aggressieve, nietsontziende bankiers van deze bank krijgen in deze kringen de schuld van de kredietcrisis. Een verwijt dat gezien de handelingen van Goldman Sachs, niet helemaal ongegrond lijkt. Daarnaast staat Cohn weliswaar geregistreerd als Democraat, maar heeft hij ook altijd forse donaties gedaan aan Republikeinen.
Of Cohn de nieuwe Fed-voorzitter wordt, dat weten we pas als de president hem officieel voordraagt en zijn benoeming wordt goedgekeurd door de Senaat. Een ding staat wel vast. Als hij de baan accepteert, gaat hij een zware tijd tegemoet. De Fed heeft de Amerikaanse economie mede uit de crisis gehaald door vele biljoenen dollars in de economie te pompen door schulden op te kopen en de rente op nul te zetten. Dat komt in feite neer op het drukken van geld. De taak van de volgende Fed-voorzitter wordt het om de rente langzaam te verhogen om zo het dreigende inflatiegevaar te beteugelen, maar dit te doen zonder dat de VS weer in een recessie belanden.