Verpakkingen uit aardappelen, natuurvezels in dashboards en bietenloof als brandstof; West-Brabant zet vol in op de biobased economy. Om bedrijvigheid te stimuleren rond 'groene chemie lanceert het een investeringsfonds.
Het fonds is onderdeel van een duurzaamheidsprogramma waar in totaal 71 miljoen euro naartoe gaat. De economie van het westen van Brabant wordt gedomineerd door chemie en landbouw, als die samen weten aan te pikken bij duurzaamheid, stuwt dat Tilburg en Roosendaal op in de vaart der volkeren.
Campus Groene Chemie
Bergen op Zoom krijgt in het door regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN getrokken project een campus groene chemie. Daar moet het gaan bruisen van de groene bedrijvigheid en onderzoek. Op het bedrijventerrein Theodorushaven biedt de locatie van chemieconcern SABIC nog voldoende plek om grote en kleine bedrijven aan te trekken. Zij krijgen daar toegang tot de infrastructuur, faciliteiten en kennis bij sommige van de aanwezige bedrijven zoals SABIC, Cargill en Lamb Weston. Op korte termijn moet de campus uitgroeien tot een zogeheten Centrum voor Open Chemische Innovatie (COCI) waarvan het Limburgse chemiecampus Chemelot er al een heeft. 'Kwartiermaker' Leon Joore is namens REWIN al druk bezig met het scouten van bedrijven voor de campus. "We zijn daarbij best kieskeurig; het is niet zomaar een bedrijventerrein. We zijn op zoek naar synergie, en mikken op de toekomstige ontwikkelingen van de markt."
Startups
Omdat de campus de innovatieve kracht van kleine technologische ontwikkelaars nodig heeft, komt er meteen een investeringsfonds dat kapitaal gaat utizetten. De bedrijven bevinden zich vaak in een fase die voorafgaat aan de marktintroductie van hun product en hebben dan veel behoefte aan kapitaal voor hun ontwikkel- en groeiplannen. Een investeringsfonds kan hen volgens Brabant helpen de zogenaamd valley of death – een kansrijke innovatie maar nog niet rijp voor participatie vanuit bestaande fondsen – te overwinnen.
BOM
De Provincie Noord-Brabant heeft 10 miljoen euro toegezegd aan het nieuwe fonds, dat naar verwachting gemanaged zal worden door de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij). Dat runt al een aantal regionale investeringsfondsen. "Formeel is dat nog niet vastgesteld, maar we spreken al met een aantal bedrijven waarin we via het fonds zouden kunnen participeren," zegt Paul Gosselink van de BOM. Binnen een maand of drie hoopt hij de eerste deals te kunnen sluiten. "Uiteindelijk willen we met 5 of 6 participaties bewijzen dat het fonds nut heeft."
80 miljoen voor Biobased
De BOM schatte de financieringsbehoefte van kleine en snelgroeiende bedrijven in de biobased sector eerder op in totaal 80 miljoen euro. Met die ambitie wordt ook gesleuteld aan een veel groter publiek-privaat biotech-fonds, zegt Gosselink, met Rabobank en andere prviate partijen. "Het liefst combineren we dat met fondsen die investeren in solar-bedrijven en logistieke bedrijven. Dat totaal zou een omvang moeten krijgen van 100 tot 250 miljoen euro."
Biobased: chemie meets landbouw
De partijen die de Brabantse groene chemieplannen trekken zijn naast REWIN, provincie en hogeschool Avans chemiebedrijf SABIC Innovative Plastics, agrifoodbedrijven Cosun en Cargill. Dat is precies waar de hele gedachte achter de biobased economy naar uitgaat. Al in 2007 gaf het ministerie van landbouw een visie daarop: de kern is het optimaal verwaarden van biomassa. Niet de kachel in met plantenresten uit de landbouw en voedingsindustrie, maar raffineren tot producten met hoge toegevoegde waarde zoals bioplastics en brandstof.
Lees ook:
Elke week het beste van TechBusiness in de mail? Vraag de nieuwsbrief aan.