Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de publieke startup-organisatie Techleap. Naast extra financiering moet het volgens Techleap ook mogelijk worden een verhoging aan te vragen van de al toegekende COL-gelden.
COL-lening
Ruim 800 startups maakten afgelopen jaar gebruik van de COL-lening, die hen voor negen maanden voorzag van een lening van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Toen de COL eind 2020 aan zijn einde kwam, werd er geen tweede ronde van de COL in het leven geroepen. Dit was wel het geval bij andere vormen van coro0nasteun, zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Techleap benaderde 830 startups die COL-financiering hadden ontvangen, waarvan er 251 hebben geantwoord. 87,2 procent van hen geeft aan extra COL-financiering nodig te hebben. 75 procent van de startups geeft bovendien aan niet langer dan zes maanden te kunnen overleven op basis van het huidige kasgeld.
Wanneer een COL-financiering een grootte heeft tussen de 250.000 euro en 2 miljoen euro, moeten startups er zelf een co-financier bij vinden. 76,8 procent van hen geeft aan dit opnieuw klaar te kunnen spelen.
Traag herstel
De reden dat de ondervraagde startups opnieuw een COL-lening nodig denken te hebben is met name omdat de omzet in hun sector minder snel herstelt dan gedacht (46,3 procent). Een kwart van de startups (26,1 procent) geeft als reden om dat ze geen vervolgfinanciering aan hebben weten te trekken. Nog eens een kwart (24,8 procent) ziet geen herstel in de sector en een minderheid (2,8 procent) vindt de COL een goedkope financiering.
Het probleem speelt volgens Techleap vooral in de sectoren softtech, higtech en cleantech en energie. Startups in deze sectoren zijn het negatiefst over het herstel in hun sector. Bedrijven uit Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven aan de meeste additionele COL-steun nodig te hebben.