Het was geen jubeljaar om een nieuwe baan te zoeken of een nieuwe werknemer op te snorren. Monsterboard.nl loopt het "bewogen jaar" 2008 nog eens door en geeft werkgevers tips om nu wel personeel te vinden.
Hoe staat Nederland er nu voor? Op een dieptepunt in twee en een half jaar. Het online vacatureaanbod nam in die jaren alleen maar toe, tot een recordniveau van de Monster Employment Index van 210. Tot mei 2008, toen de index plotseling de weg naar beneden zocht tot 147 in december. Dat schetst Hugo Sellert, die speciaal uit Praag kwam overvliegen om ‘zijn' Europese index eens nader toe te lichten. Het zal u niet verbazen dat de financiële dienstverlening de hardste klappen kreeg. Maar ook onderzoek & ontwikkeling (R&D) moest het in ons land ontgelden, evenals HR.
Koploper
Geen fantastische situatie, maar toch doet Nederland het als steevaste kopkoper binnen Europa niet slecht. "Nederland heeft nog steeds veruit de laagste werkloosheid van Europa", stelt Sellert. "Dat is te wijten aan de flexibele arbeidsmarkt van Nederland; er wordt hier veel gebruik gemaakt van tijdelijke krachten. Daardoor kunnen werkgevers snel personeel in dienst nemen als het goed gaat met de economie en ook weer snel van mensen af."
Klap
Toch vertoonde ons land – samen met Zweden – ineens eerder een daling dan andere Europese landen. "We vroegen ons af: hoe kan dat?", vertelt hij. "Nederland is een kleine, open economie, net als Zweden. De klap kwam hier ook eerder door het grote aandeel tijdelijk personeel en de bijdrage van uitzendbureaus." Ons land doet het nog steeds beter dan andere Europese landen, maar het verschil is wel een stuk kleiner geworden.
Gezond
Is er reden tot wanhopen volgens Monsterboard? Niet echt. Er zijn voldoende vacatures voor de werkzoekenden onder ons en de werkloosheid bevindt zich nog altijd op een laag niveau. "De fundamentals zijn nog steeds gezond. Omdat de arbeidsmarkt zo flexibel is, is Nederland in staat zich snel te herstellen van een sterke daling. Sneller dan bijvoorbeeld Duitsland, waar de recessie later inzet en het herstel langer op zich laat wachten."
Wel goed
Ging het eigenlijk ook nog ergens wél goed mee? In de juridische sector en de overheid steeg het aanbod van werk het afgelopen jaar. Regionaal gezien vertoonde Zeeland een minimale daling. Maar let op: niet allemaal direct verhuizen, want de vergelijking is slechts relatief. Absoluut gezien komen er nog altijd veel meer vacatures vrij in Noord of Zuid-Holland.
Zwak
Wat betekent dit voor u als werkgever? Daar heeft Monsterboard.nl zo haar eigen ideeën over. Bovendien vindt ze het een mooi moment om de net vernieuwde website te promoten. "Wij denken dat werkgevers meer en meer moeten gaan kijken naar de zachte componenten van sollicitanten, zoals vaardigheden en persoonlijke doelen. In plaats van naar de geijkte harde eisen zoals opleiding en werkervaring", vindt managing director Diana Krieger, die naast Sellert aan tafel zit. Dat is vooral een boodschap aan werkgevers in ‘moeilijke' sectoren zoals IT, accounting en engineering, waar vacatures regelmatig eindeloos open blijven staan.
Type blauw
Bedrijven vragen nog niet massaal om een type blauw of rood in hun vacatures. Maar over vijftig jaar zal deze benadering niet meer weg te denken zijn, denkt Krieger. "Bedrijven hebben daar nog een slag in te maken. Wij adviseren werkgevers dat meer te gaan doen, dat is het nieuwe talentmanagement." Volgens haar maakt het menselijk kapitaal een bedrijf tegenwoordig onderscheidend. Met de nieuwste technologieën behaalt u allang geen voorsprong meer op uw concurrenten, want die hebben zij óók allang in huis.
Werving
Die verandering heeft gevolgen voor uw manier van werven. Vacatureteksten moeten anders: kies duidelijk waar u op focust, de harde of zachte kanten, en ga daar dieper op in. Het schrijven van die teksten is "zeker geen gemakkelijke opgave" beaamt Krieger. Daarnaast moet uw bedrijf een sterk werkgeversmerk neerzetten. "Dat moet niet alleen functioneel zijn, maar ook emotioneel." Leef uzelf in: waarom zou iemand bij u willen werken? Want de werkzoeker uit generatie Y is allang geen workaholic meer, maar een lifeaholic. Iemand die controle wil over zijn eigen carrière en voldoende perspectieven. Hij of zij heeft hoge verwachtingen van zichzelf, maar ook van u.
Wilt u graag eens weten hoe goed of slecht uw vacatureteksten zijn? Laat ze dan tot en met 26 januari gratis testen op vacaturetestdagen.nl.