In het Financieele Dagblad worden de millenniumdoelen onder de loep genomen. Hoewel het er niet naar uitziet dat de ambitieuze doelstellingen volledig worden gehaald, gaat het steeds beter met het milieu. Van honderden luchtverontreinigende emissies is de uitstoot fors gedaald, vaak met tientallen procenten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds meer de maatstaf.
Met de bossen gaat het ook relatief goed. Tien procent van de houtproductie is inmiddels FSC-gecertificeerd. Het tempo van de ontbossing daalde van 0,3 procent per jaar in de jaren tachtig naar een derde daarvan nu. Op dit moment is de aarde nog voor dertig procent bedekt met bos. Dat is drie procent minder dan rond 150, aldus het dagblad. Daar komt bij dat het aantal vierkante kilometers beschermd natuurgebied is toegenomen van 8,7 naar 11,6 procent van het wereldoppervlak.
Water
De Nederlanders dragen hun steentje vooral op watergebied bij. Het duidelijkst is dit op het gebied van drinkwater. 71 procent van de bewoners van ontwikkelingslanden hadden in 1990 toegang tot schoon drinkwater. Dat percentage is gegroeid tot 80 procent. Verbeterd sanitair is inmiddels voor vijftig procent van de burgers beschikbaar, tegenover 35 procent in zeventien jaar geleden.
Toch is alle poeha rond CO2-emissies niet helemaal uit de lucht gegrepen. Hoewel de emissie in Europa licht daalt, is de totale emissie-uitstoot met twintig procent toegenomen. Dit komt door het fors verhoogde energieverbruik in, u raadt het al, India en China.