Ongeveer 80 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 65 jaar moet aan de slag. Dat is nodig om de oplopende kosten van de vergrijzing op te vangen.
Dit doel presenteerde de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Alexander Rinnooy Kan, na totstandkoming van een advies voor het sociaal-economische beleid voor de volgende regering. “Nooit eerder hebben werkgevers en werknemers zo nadrukkelijk hun verantwoordelijkheid genomen,” aldus Rinnooy Kan. Nu hebben ruim zeven van de tien volwassenen tot 65 jaar een baan.
Aan het SER-advies is bijna een jaar gewerkt. Afspraken over het ontslagstelsel ontbreken. Werkgevers en vakbeweging in de SER hebben dit heikele onderwerp doorgeschoven tot na de verkiezingen van 22 november.
De SER-voorzitter benadrukt dat de participatiedoelstelling van 80 procent niet in beton gegoten is. Het Centraal Planbureau moet bekijken of dat voornemen realistisch is. “We moeten nog preciezer rekenen. Het is nader onderzoek waard,” zei hij. De SER wil de verhoogde deelname aan arbeid via een fors pakket maatregelen bewerkstelligen. Zo moet er meer worden geïnvesteerd in scholing, kinderopvang en het voorkomen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
(Het Financieele Dagblad)