EU-landen moeten afschrijven op Griekse leningen, geen loonsverhoging voor SNS'ers, KLM-topman opent aanval op NS en meer geld naar Brussel. Dit is de business uit het nieuws van nu.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Meer geld naar Brussel
Nederland zal mogelijk enkele honderden miljoenen extra aan Brussel moeten afdragen, zo blijkt uit de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 die Europees voorzitter Herman Van Rompuy vannacht presenteerde op een speciale top in Brussel. Uit het concept blijkt dat Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,15 miljard euro op de afdracht aan Brussel behoudt, maar wel enkele honderden miljoenen extra aan Brussel moet betalen. Daardoor blijft uiteindelijk onder de streep minder over. 'Die korting is een eerder genoemd bedrag, maar dat is netto echt onvoldoende', aldus een Nederlandse diplomaat. 'We zijn er nog lang niet.'
2. 'EU-landen moeten afschrijven op Griekse leningen'
De eurolanden moeten minstens de helft van de Griekse schulden kwijtschelden, wil het Zuid-Europese land er ooit nog bovenop komen."Die afschrijvingen zijn onvermijdelijk omdat de schuld van Griekenland te hoog is. Dit gaat heel veel geld kosten”, waarschuwt hoofdeconoom Léon Cornelissen van Robeco. En dus kan de Nederlandse belastingbetaler zijn borst nat maken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt al enige tijd aan bij de eurolanden om de schulden van Griekenland te verlichten, zodat de schuld van het noodlijdende land in 2020 kan dalen tot 120% procent van het bruto binnenlands product. De eurolanden zien daar niets in en willen Griekenland liever tot 2022 de tijd geven om dat doel te bereiken.
3. Geen loonsverhoging voor SNS'ers
Het personeel van het door problemen geplaagde SNS Reaal krijgt tot 1 januari 2014 geen loonsverhoging. Daarmee is de bankverzekeraar de eerste financiële partij in Nederland die geen loonstijging afspreekt in zijn cao. Feitelijk is er zelfs sprake van een min omdat de toeslag van maximaal circa 8% van het vaste loon fors wordt teruggebracht. Dat zijn SNS Reaal en de vakbonden overeengekomen in een cao voor negentien maanden.
Tegelijkertijd meldt Z24 dat de lonen in andere grote bedrijven gaan stijgen met gemiddeld 2,8 procent.
4. We blijven graag vast bellen
Het aantal VoIP-abonnees steeg in het derde kwartaal met 1,9% naar 4,6 miljoen. De groei op de markt voor vaste telefonie in Nederland is weer op het niveau van 2006. Dat meldt Telecompaper donderdag. In het derde kwartaal kwamen er 41.000 aansluitingen bij. Het aantal aansluitingen staat nu op 6,1 miljoen. Vooral het aantal VoIP-abonnees steeg. VoIP is een protocol waarmee gebeld wordt via het internet. Het aantal VoIP-abonnees steeg in het derde kwartaal met 1,9% naar 4,6 miljoen.
5. Starten doe je in The Valley of Tel Aviv
Silicon Valley is verreweg de beste plek om je als startend bedrijf te vestigen. Tel Aviv is een goede tweede. Amsterdam ontbreekt bij de beste 20 steden in de wereld, maar is wel runner-up. Dat blijkt uit onderzoek van Startup Ecosystem. Het onderzoek brengt de 'ecosystemen' in kaart rondom ondernemerschap. De onderzoekers keken onder meer naar het aantal start-ups, hun prestaties, de aanwezigheid van risicokapitaal en de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen worden opgepakt. Op al die factoren scoort techwalhalla Silicon Valley het beste.
6. Zelfs speelgoedwinkel heeft het moelijk
De decembermaand zou voor de 1.100 speelgoedwinkels een feest moeten zijn, maar veel winkeliers staat het water tot aan de lippen. Al sinds 2008 zakt de omzet van de traditionele speelgoedzaken. "In vier jaar tijd is een kwart van hun omzet verdampt: van 1 miljard euro in 2008 tot pakweg 770 miljoen in 2012. En dat terwijl het aantal winkels niet evenredig is meegedaald", zegt Frank Quix, retailkenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. "Dat kan natuurlijk niet goed gaan", Hij verwacht dan ook dat de komende jaren zo'n 300 speelgoedzaken de deuren zullen moeten sluiten..
7. 'Banken lijden aan overgewicht'
Nederland gaat gebukt onder overgewicht van de Nederlandse bankensector. Banken zijn te groot en daardoor nog steeds een risico. Vrijwel nergens is de sector zo groot als in Nederland. Dat staat in een onderzoek van de SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. Volgens SOMO profiteren de vier grootste Nederlandse banken van het feit dat de Nederlandse staat deze banken altijd zal redden. ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank zijn systeembanken en daarom cruciaal voor het Nederlandse betalingsverkeer. De staat is om die reden een 'lender of last resort'. Door dit vangnet profiteren de banken op de kapitaalmarkt van fors lagere financieringskosten. Het jaarlijkse voordeel wordt geschat op 4,1 tot 12,3 miljard euro. "Een verborgen subsidie", stelt SOMO.
8. Hartman lucht hart: NS de dupe
KLM is de vertragingsellende door de aanhoudende problemen in de Schipholtunnel meer dan zat. Doordat het spoor gestremd is, komen duizenden KLM-medewerkers en passagiers te laat op de luchthaven. "Vliegtuigen vertrekken te laat, dat kost ons miljoenen. Die schade willen we verhalen op de veroorzakers. NS en desnoods Schiphol moeten ervoor opdraaien”, zegt KLM-topman Peter Hartman. De luchtvaart wordt volgens hem dan ook nog vaak opgescheept met wettelijke EU-compensatie aan vertraagde reizigers van wel 600 euro per persoon.
9. Getal van de dag: 700
Financiële problemen drijven steeds meer mensen tot wanhoop. Uit Griekse politiegegevens blijkt dat het aantal zelfmoorden in drie jaar tijd met maar liefst 37 procent is gestegen. Zo maakten in de eerste 8 maanden van dit jaar bijna 700 Grieken een eind aan hun leven
10. De koffieautomaat: Dag oude dag!
Veel Nederlanders hebben nog altijd het idee dat ze later minimaal van een even mooie oude dag kunnen genieten als de huidige gepensioneerden. Door de tegenvallende beleggingsinkomsten van de pensioenfondsen in de afgelopen jaren en de huidige zeer lage rente dreigen ze echter van een koude kermis thuis te komen. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek door BlackRock. Velen blijken zich nauwelijks met hun oude dag bezig te houden. En wie dit al doet, bouwt vaak veel te weinig op. BlackRock wijt dit vooral aan onwetendheid. En aan de hoop dat een oudedagsvoorziening als de AOW in de lengte der dagen intact blijkt, terwijl dat volgens de vermogensbeheerder sterk de vraag is.
Tot zover de business uit het nieuws van 23 november 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.