De business uit het nieuws van nu: Yahoo veert op, Kremlin in de olie en Siemens uit de zon
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Yahoo in goede handen bij Mayer
Net drie maanden aan de top van Amerika's grootste webportal Yahoo, mag de van Google overgekomen Marissa Mayer haar eerste cijfers presenteren. Ze waren beter dan verwacht en het aandeel veerde op met zo'n vier procent. Mayer is de vijfde ceo in vier jaar en richtte zich de afgelopen periode vooral op het stabiliseren van het management. Verder gaat Yahoo zich terugvechten met een mobile strategy. Het bedrijf zal een “predominantly mobile company” in de “not too distant future” zijn, noteert the Financial Times uit haar mond.
2. Kremlin in de olie
BP verkoopt het belang van 50 procent in TNK-BP aan Rosneft. De Russische oliefirma, die voor 75 procent in handen is van de Russische staat, betaalt 17,1 miljard dollar in contanten. Daarnaast krijgt BP 12,84 procent van de aandelen van Rosneft en krijgen de Britten twee zetels in de Raad van Bestuur. BP gebruikt 4,8 miljard van de opbrengst om aandelen Rosneft te kopen en zal uiteindelijk een belang van 18,75 procent hebben. Het Kremlin versterkt zijn greep op de Russische oliemarkt aanzienlijk door tegelijkertijd met de BP-deal ook een groep Russische miljardairs, die de rest van TNK-BP bezitten, uit te kopen. Deze oligarchen ontvangen samen 28 miljard dollar in contanten. Een belangrijke reden voor BP om te verkopen waren de voortdurende botsingen met de Russische mede-eigenaren.
3. APG schrapt 800 banen
Pensioenuitvoerder APG snijdt niet alleen in de uitgekeerde pensioenen, maar schrapt ook 800 banen. Ruim 600 banen verdwijnen in hoofdvestiging Heerlen, waarmee kwakkelend Limburg zwaar wordt getroffen. De sanering treft 20 procent van het personeel en zou zo'n vier jaar duren. In die tijd hoopt het management dat zestig procent via natuurlijk verloop is te realiseren. Voor die andere veertig procent lonkt gedwongen ontslag. De belangrijkste reden voor de ontslagronde is de integratie met Cordares, een uitvoerder die vooral pensioenen in de bouwsector doet, en door APG in 2008 werd overgenomen.
4. Siemens uit de zon
Het Duitse technologieconcern Siemens verkoopt alle zonne-energieactiviteiten.De zonne-energietak leed in 2011 een verlies dat groter was dan de omzet van nog geen 300 miljoen euro. Er is al contact met mogelijke kopers. Zonne-energie levert niet op wat ervan werd verwacht. De groei valt tegen en de aanhoudende prijsdruk is hoger. Siemens blijft wel duurzame technologie ontwikkelen, maar richt zich op wind- en waterkracht. Misschien gaf een opmerking van de Duitse eurocomissaris Günther Oettinger (Energie) de doorslag. Hij waarschuwde zaterdag op een CDU-bijeenkomst dat Duitsland te veel panelen voor zonne-energie installeert. "Duitsland is niet echt een zonnig land." Toch staat in het land de helft van alle oppervlakte aan zonnepanelen ter wereld. "Ofwel zijn die anderen allemaal gaga, of…'', zei Oettinger, die de zin niet afmaakte. De zonnepanelen zorgen samen met windmolens momenteel voor circa 45 procent van de Duitse elektriciteit.
5. Samsung en Apple drijven steeds verder uit elkaar
Het Koreaanse Samsung stopt met het maken van schermen voor Apple. Volgens Techcrunch – die het bericht in de Westerse media bracht – gaat het om geld. Apple betaalt te weinig voor de schermen. Daarnaast heeft Samsung genoeg vraag, doordat ook de Kindle van Amazon en de eigen tablets het goed doen. In Nederland groeit het aandeel van Samsung tot bijna 25 procent. Het is niet erg waarschijnlijk dat Apple erg lijdt onder het besluit van Samsung. Het bedrijf is al enige tijd bezig de afhankelijkheid van de schermen van Samsung af te bouwen. Naar verluidt is Samsung al niet meer betrokken bij de schermen van de iPad mini.
6. Fuseer of vertrek!
Het afketsen van de megafusie tussen het Europese EADS onder Major Tom en het Brits BAE is het in het VK in ieder geval geen business as usual. BAE-topman Dick Olver en zijn non executive chairman Sir Peter Mason, ontvingen volgens de Financial Times een indringend schrijven om hun biezen te pakken. De ondertekenaars vertegenwoordigen 18 procent van het aandelenkapitaal en hun oproep resoneert ook bij de andere aandeelhouders. Zij vinden dat er te weinig strategische focus is en dat de organische groei van BAE ondermaats is.
7. Caterpillar: best kwartaal, slechte vooruitzichten
De Amerikaanse fabrikant van stoere mijnbouwapparatuur Caterpillar draaide het sterkste derde kwartaal aller tijden en verlaagt bij de presentatie van die goudgerande cijfers meteen de verwachtingnen voor dit jaar. De winst per aandeel steeg met 49 procent, maar de omzet slechts met 5 procent. De omzetverwachting voor 2012 werd met 2 tot 4 miljard verlaagd tot 66 miljard dollar. De onzekerheid over de ontwikkelingen in de wereldeconomie is toegenomen en de mijnbedrijven temporiseren hun investeringen. Voor volgend jaar is Caterpillar optimistischer. Het concern verwacht op basis van eigen ramingen een lichte verbetering en een bescheiden plus in de Verenigde Staten, China en de meeste geïndustrialiseerde landen. Europa doet volgend jaar nog niet mee.
8. Philips groeit!
Onze nationale techtrots Philips boekte in het derde kwartaal een winst van 170 miljoen euro. De omzet kwam uit op 6,1 miljard euro. Een jaar geleden was de winst nog 74 miljoen en de omzet 5,9 miljard euro. Vooral Healthcare deed het goed en zag de omzet 7 procent groeien. Consumer Lifestyle noteerde een plus van 3 en Lighting een plus van 4 procent. Philips zegt met deze resultaten op koers te liggen voor 2013. Dan wil het concern een omzetgroei van 4 à 6 procent en een ebita-marge van iets meer dan 10 procent hebben. De goede cijfers komen na veel snijden en slecht nieuws. In september maakte topman Van Houten bekend wereldwijd 2200 extra banen te schrappen. Dit bovenop een eerder aangekondigde 4500 banen.
9. Getal van de dag: 4 miljard
Corrupt? Wie? Wij? Ja, nogal. Natuurlijk smullen we van de intriges in Roermond, waar wethouder en senator Jos van Rey aftrad na verdenking van corruptie bij de voordracht van een nieuwe burgemeester. En we weten dat bouwers net zo schadelijk zijn als andere terroristen. Maar daarmee zijn we er niet. Naar schatting van Michel van Hulten – voormalig staatsecretaris en tegenwoordig docent aan Saxion Academy – wordt er jaarlijks zo'n vier miljard euro aan corrupte betalingen verricht. Maar anders dan Duitsers en Engelsen doen wij er bijna niks aan. Van Hulten stelt in een interview op Me Judice dat er veel te weinig aandacht is voor corruptie bij het Nederlandse Openbaar Ministerie. Omdat het zelden tot veroordelingen komt, hebben we ook geen goed beeld over de omvang van corruptie in Nederland. Maar de schade is enorm: "We betalen naar schatting 25 procent teveel voor onze wegen en bruggen", aldus Van Hulten.
10. Koffieautomaat: Liever mijn eigen feestje
Hoe zou het voelen? Een bod van 100 miljoen dollar afslaan? Duncan Stutterheim van ID&T, organisator van feestjes en partijen als Sensation en Tomorrowland, is een van de weinigen die het weet. Hij sloeg een bod van die magische omvang af en viert vooralsnog liever zijn eigen feestjes. De bieder is onbekend, maar volgens Stutterheim 'was het een moeilijke keuze'. Dat willen we wel geloven. Dat dit bod te min werd gevonden betekent niet dat ID&T helemaal niet in is voor een deal. "Wij hebben met alle partijen voortdurend gesprekken om te kijken hoe we ID&T en onze concepten verder kunnen brengen en zien dit als een positieve ontwikkeling."
Tot zover de business uit het nieuws van 23 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Meer nieuws? Lees de 10 van gisteren!