Gefrustreerd ziet u dat 'uw' bedrijf niet met zijn tijd meegaat. De directeur is van een vorige generatie en mist de aansluiting met de moderne tijd. Maak nu serieus werk van die management-buy-out waar u al veel langer van droomde.
De vragen bij het overwegen van een management-buy-out dringen zich op, maar de antwoorden zijn grotendeels geruststellend.
Waar haal ik het geld vandaan?
Een beetje bedrijf kost al gauw tonnen of miljoenen. Maar zoveel heeft u echt niet nodig. Overweeg om een externe financier te strikken en op die manier het eigen vermogen te versterken. Maar dat betekent wel dat u uit de bedrijfsresultaten het rendement van de financier moet betalen. Dat kan vaak beter dan u denkt. Daarnaast zien professionele investeerders liever dat het management relatief weinig eigen middelen heeft. Het relatief belang van een succesvolle exit wordt voor de managers dan veel groter. Vuistregel bij een management-buy-out is dat de inbreng van het management één tot twee keer het jaarsalaris is. Aanzienlijk minder (waarschijnlijk) dan die miljoenen.
Hoe voorkom ik dat ik de hoofdprijs betaal?
De huidige eigenaar heeft vaak jaren van zweet, bloed en hard werken geïnvesteerd in zijn bedrijf. Het geld is belangrijk, maar voor hem is de continuïteit van de onderneming minstens zo belangrijk. En u bent ‘de vertrouwde handen' aan wie hij zijn levenswerk kan overdragen. Dat drukt de prijs aanzienlijk. Wellicht zit er zelfs de achtergestelde lening in waarmee u uw aankoop financiert.
Hoe voorkom ik dat de relatie met de DGA opeens een andere wordt?
Niet. Dat is een prijs die u moet betalen. Ten tijde van het aftasten, het boekenonderzoek en de prijsonderhandelingen, lopen de belangen niet automatisch parallel. Toch kunt u door de werkelijke onderhandelingen uit te besteden aan experts -net zoals een slimme DGA zou doen- wel veel kou uit de lucht halen.
Hoe voorkom ik dat mijn externe investeerder de macht overneemt?
Die willen helemaal geen macht. Die zijn uit op rendement. Als ze dat krijgen zonder zelf operationele taken uit te voeren, des te beter. Dat is de reden dat veel professionele investeerders van private equity huizen graag samenwerken met het zittend management. U heeft de kennis, de ervaring en de klantrelaties.
Ik ben een trage groeier, welke financier wil dat nou?
Bijna alle. Als u een trage groeier bent heeft u iets wat geld waard is: een stabiele en voorspelbare cash flow. Voor veel familiebedrijven is dat een gegeven. Een goede cash flow is het waardevaste goud in uw onderneming en financiers waarderen dat. In tegenstelling tot het heersende beeld, azen veel financiers op deze saaie degelijke bedrijven. Als manager van een familiebedrijf zonder opvolger binnen de clan, zou u zomaar spekkoper kunnen zijn.
Alles voor en over familiebedrijven? Ga naar fb50.nl en abonneer u op de maandelijkse nieuwsbrief.