Zoals verwacht bevatte de onlangs gepresenteerde Miljoenennota toch een beetje lastenverlichting. Voor burgers en bedrijven ieder een half miljard euro. Lastenverlichting is mooi, maar of dat deze keer ook zo is?
Ten eerste moet de lastenverlichting worden bezien tegen de achtergrond van al die andere begrotingsmaatregelen van de afgelopen jaren. Om een idee te geven: het bezuinigingspakket uit de Miljoenennota 2004 had een omvang van 13,5 miljard euro. Als al die maatregelen, inclusief de nu voorgestelde lastenverlichting bij elkaar worden opgeteld, dan neemt de door het kabinet opgelegde lastenverzwaring voor de Nederlandse economie tussen 2006 en 2007 slechts met 300 miljoen euro af. Heel wat minder dus dan de genoemde één miljard.
Ten tweede is het de vraag of het bedrag dat met deze lastenverlichting is gemoeid niet beter in reserve had kunnen worden gehouden. Zeker nu de geluiden over de wereldeconomie steeds somberder worden. Het IMF heeft al gewaarschuwd voor een inzinking van de Amerikaanse economie en ook bij de Duitse economie lijkt de vaart er een beetje uit te gaan.
Voor je het weet valt de economische groei tegen, is het begrotingsoverschot omgeslagen in een tekort en moet een nieuw kabinet direct beginnen met bezuinigen. Komt me bekend voor, zult u wellicht zeggen. Was dat ook niet het geval toen het tweede paarse kabinet met een flinke belastingverlaging werd afgesloten en het nieuwe kabinet Balkenende van start moest met een bezuinigingspakket van 3,3 miljard? Ik put moed uit het gezegde dat de geschiedenis zich nooit precies hetzelfde herhaalt. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.