Ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn laaggeletterd. De schade loopt op tot ongeveer 540 miljoen euro per jaar. Voor het bedrijfsleven valt hier veel te winnen. "Maak het bespreekbaar."
Een vrouw draagt al jarenlang een mitella in haar handtas. Die hangt ze om zodra ze het idee heeft dat ze iets moet invullen. Dit is een schrijnend voorbeeld van Margreet de Vries, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. De stichting motiveert vooral bedrijven om het probleem te herkennen en aan te pakken.
"Laaggeletterdheid is net zo erg als analfabetisme, mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven", zegt De Vries in het blad Maatschappij Belangen. "Mensen herkennen letters niet, zijn te weinig geschoold of zijn de weinige kennis die ze hadden, kwijtgeraakt. Als je niet kunt lezen en schrijven, word je steeds kanslozer in een maatschappij, die van informatie aan elkaar hangt."
Winst
De oorzaken van laaggeletterdheid liggen zowel bij het onderwijs, het bedrijfsleven, de maatschappij als de politiek. Werknemers, werkgevers en overheid hebben onlangs een convenant getekend waarin staat dat ze vóór 2015 het aantal laaggeletterden terugbrengen van tien tot vier procent. Vooral het bedrijfsleven heeft hierbij veel te winnen. Want als de laaggeletterdheid is uitgebannen, moet dat tussen de 10 en 22 procent van het bruto binnenlands product opleveren.
Herkenning
Benieuwd of sommige van uw werknemers ook grote moeite hebben met lezen en schrijven? De Vries geeft tips om laaggeletterdheid op de werkvloer te herkennen. "Als je goed kijkt zie je de signalen duidelijk: mensen die nooit een verslag willen maken, een logboek altijd verkeerd invullen, veel te vaak een excuus gebruiken om een formulier niet in te hoeven vullen."
Angst
"Maak het bespreekbaar", adviseert De Vries. "Dat moet normaal zijn in het personeelsbeleid. Zeg gewoon: ‘joh, ik denk dat je een probleem met lezen en schrijven hebt. Waarom ga je er niet wat aan doen?' Gewoon een kwestie van doen en weten dat iemand die het al twintig jaar verbergt, over een drempel moet. De angst om dom gevonden te worden, het idee dat ze samen met kleine kinderen naar school moeten. Onzin. Er zijn allerlei mogelijkheden in het volwassenenonderwijs, echt maatwerk."