Op zijn twaalfde begon hij als hulpje van de melkboer. Bijna 40 jaar later is Roland van der Hoek, na veel omzwervingen, ceo bij consultantsbedrijf DPA geworden. ‘Wat mense van me vinden is nu niet belangrijk meer.'
1979 PTT
"Drie weken heb ik voor de klas gestaan, in julie 1978. Maar toen ging ik in dienst bij deKoninklijke Marechaussee. Daarna kon ik bij PTT aan de slag als managementtrainee, waar ik betrokken raakte bij hun interne opleidingen. In 1981 ben ik weer gaan studeren, ditmaal aan de academie voor personeel en organisatieontwikkeling. In diezelfde periode werd ik ook gepromoveerd tot personeelsfunctionaris. In die tijd ben ik bijvoorbeeld ook nog een aantal maanden directeur van een postkantoor geweest."
1985 Wang Nederland
"Een goudkleurige, handgeschakelde, Opel Ascona. Dat was de eerste leaseauto die ik ooit kreeg. Ik kreeg hem toen ik in 1985 personeelsmanager werd bij Wang Nederland, een bedrijf met wereldwijd 30.000 mensen, dat later is overgenomen door Getronics. Ik heb daar waanzinnig veel plezier gehad, tot ik werd gehunt door Akzo Systems om daar consultant personeelsinformatiesystemen te worden. Maar dat bleek een verkeerde keuze. Ik werkte daar niet met mensen, maar met systemen. Dus was ik daar binnen een jaar weer weg, om voor mezelf te beginnen als adviseur."
1989 Sun Microsystems
"Bij Sun Microsystems, waar ik in 1989 begon als interim hr-manager, ben ik blijven hangen. In 1991 werd ik fulltime hr-manager voor Sun Benelux en weer twee jaar later marketing- en salesmanager voor Sun Benelux en mede verantwoordelijk voor het opzetten van de Belgische vestiging. Daar ben ik mee bezig geweest tot 1996, toen ik gehunt werd als countrymanager voor RAM Mobiele Data. Dat was een echt afschuwelijk avontuur. Het hele bedrijf had een uiterst onaangename cultuur. Maar het is wel een belangrijk moment in mijn leven geweest: ik heb er namelijk mijn vrouw leren kennen."
1997 Lacis Telecom
"In 1997 werd ik gevraagd om de Lacis Telecom Groep te gaan leiden, een bedrijf van ruim 200 medewerkers dat midden in een reorganisatie zat. Dat ging zo goed dat wij in 2000 de zaak konden verkopen aan CSS, waar ik toen in de directie terecht ben gekomen. Een ongelooflijk leuke tijd. In twee jaar tijd deden wij 15 acquisities en groeiden we naar 750 man. Maar wat gebeurde er? CSS Holding raakte in nood en ik werd gevraagd om de verantwoordelijkheid voor de hele commerciële organisatie op me te nemen. Ik heb ja gezegd, maar vond het een onmogelijke opdracht. Een half jaar later ging de holding op de fles. De hele directie werd gevraagd om op te stappen, zoiets was me in mijn hele leven nog niet overkomen."
2003 Thremen
"Veel tijd om erbij stil te staan dat ik op straat stond was me niet gegund. Ik kwam begin 2003 bij Thremen BV terecht; een specialist in het oplossen van achterstanden en pieken in administratieve processen op zowel project- als detacheringbasis. Op eigen kracht, met behulp van venture capital, maar zonder bank hebben we daar een goedlopend bedrijf weten op te bouwen, dat in 2007 gekocht is door Tempo-Team."
2009 DPA
"Na anderhalf jaar Tempo-Team ging de telefoon. Of ik geïnteresseerd was om ceo te worden bij DPA. Ik zag in eerste instantie de link zelf niet zo, maar na gesprekken met de commissarissen bleek het juist een geweldig leuke klus, waarin ik het nu al een half jaar uitstekend naar mijn zin heb. Tussen alle bedrijven door ben ik ook nog actief voor organisaties als SOS Kinderdorpen en KidsRights. Terugkijkend op mijn carrière, denk ik dat 30 procent planning is geweest en 70 procent toeval. Naarmate ik ouder word, word ik rustiger. Wat mensen van me vinden is nu niet belangrijk meer. Ik heb geen zin meer om tijd te spenderen aan zaken die niet wezenlijk belangrijk zijn. Als macht je drijfveer is, dan roof je energie van de ander. Je moet in je eigen kracht zien te komen, want dan geef je energie aan je omgeving en inspireer je en verbind je." Roland van der Hoek (51) is gehuwd en heeft vier kinderen. Naast zijn werk is hij ook nog betrokken bij Kidsrights, Anagenisis Tree Fund Corporation en The Cuddlecompany, een knuffelfabriek in Zuid-Afrika, waar hiv- en aidspatiënten werken. En hij is mede initiatiefnemer van de kindervredesprijs. In 2007 werd hij uitverkozen tot ‘Social entrepreneur of the Year'.