Mensen die van alles bewaren met de gedachte: wie weet komt het nog van pas. Iedereen kent ze wel. Joep Schrijvers is zo'n verzamelaar, maar dan van ideeen. Met 'Maak er wat van!' heeft hij deze gepakt en omgezet in een boek.
Schrijvers verwierf in 2003 internationale faam met 'Hoe word ik een rat?' Hierin beschreef hij de rol die office politics speelt in het moderne bedrijfsleven. In zijn nieuwste boek reikt hij scherpe observaties, levenslessen en filosofische beschouwingen aan die de lezer aan het denken zetten.
Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden (verzamel en herorden!) poneert Schrijvers vier vuistregels die een handvat bieden om met moeilijke situaties in het leven om te gaan:
- Bricoleer: verzamel en herorden
- Bespeel het toeval
- Maak tijd tot bondgenoot
- Herdefinieer je situatie
Filosofische verhandeling over het toeval
Voor de bespreking van de tweede vuistregel diept Schrijvers het concept 'toeval' filosofisch uit. Hij bespreekt vijf verschillende variaties van dit brede begrip dat in de loop der tijd gemuteerd en verfijnd is. De belangrijkste les, wees alert en voorbereid, laat zich goed vatten in een bekend citaat van Louis Pasteur: "het lot begunstigt vooral degenen die zijn voorbereid".
GERECENSEERD:
Maak er wat van!
Joep Schrijvers
(Uitgeverij Lebowski, 253 pagina’s)
Maak de wereld behapbaar
In het volgende hoofdstuk is Schrijvers wat praktischer. Hij beschrijft de opkomst van de agenda en de herkenbare worsteling met het feit dat tijd voor de moderne mens een schaars goed is. De kunst is niet om prioriteiten te stellen, maar om het leven zo in te richten dat het te behappen is.
"Ken je dat gevoel, dat ontstaat als je de krant leest terwijl de wasmachine draait, de droger droogt, de netwerkschrijf back-ups maakt, de mediaplayer programma's opneemt, de kant-en-klaarmaaltijden in de magnetron zichzelf klaarstomen en het huis fris is omdat de hulp net is geweest?" Ja, dat kennen we. Als we dat hebben, hebben we volgens Schrijvers de zaken op orde.
Slow food is voor de enkeling
Schrijvers grijpt in dit hoofdstuk ook het anti-moderne denken bij de kop dat de laatste jaren weer sterk in opkomst is. Hij richt zijn pijlen vooral op de slow food-beweging, die zich op haar beurt richt op de moderne, grootschalige voedselproductie. Makkelijke kritiek die voorbij gaat aan de enorme welvaart die grootschalige productie heeft gebracht, aldus Schrijvers.
"De local for local bloemkolen en knollen zijn er voor de enkelingen, die het weekend als quality time in hun smartphone hebben geblokt om lui met hun slow cookers in de weer te gaan." Zo, die zit. Het is nuchter commentaar dat nogal eens ontbreekt in het Nederlandse publieke debat.
Levensbeschouwelijk boek
"Dit boek is in feite een proeve van bricolage", stelt Schrijvers zelf. Dat is het zeker. Het is alleen de vraag of het nodig was de tot de verbeelding sprekende inzichten, beschouwingen en verhalen in het keurslijf van vier vuistregels te persen. Managementboeken die antwoord geven op concrete vragen, in dit geval "Hoe ben ik vindingrijk in een lastige situatie?", doen het natuurlijk goed. Maar eigenlijk verdienen Schrijvers' kennis en beschouwingen wel een breder publiek. Het is daarom te hopen dat 'Maak er wat van!' dit zal vinden.
Eerdere boekrecensies:
- Het onweerstaanbare netwerk
- Europees gehakketak en Haagse onenigheid
- Is consument echt willoos slachtoffer van marketing?
- Ga het gesprek aan met uw klant
- Geen gezeik, iedereen rijk
Alle boekrecensies vindt u hier