De Franse president Nicolas Sarkozy heeft het Europese leiderschap geclaimd. Frankrijk is volgens hem de leider van Europa. Het merendeel van de MT.nl-lezers vindt dat een uitspraak van iemand met grootheidswaanzin. Volgens Alfred Pijpers, onderzoeker bij Clingendael, is het echter vooral een uitspraak van iemand die het belang van Frankrijk wil dienen.
Alfred Pijpers, onderzoeker op het gebied van de Europese Unie en in dienst bij het Instituut Clingendael, zegt dat dit soort uitspraken van Franse presidenten niet nieuw zijn. “De Fransen hebben altijd al een vooraanstaande positie geclaimd binnen de Europese Unie, ook De Gaulle wierp zich op dit thema. Vroeger konden de Fransen de gewenste rol ook spelen, de EU was nog niet zo groot en Duitsland hield zich gedeisd. Daar is Frankrijk in positieve zin mee omgesprongen. De huidige realiteit is dat de Europese Unie alleen samen met andere landen vooruitgang kan boeken, maar Sarkozy hoopt het volledige leiderschap te vervullen binnen een te grote EU. Hij probeert bijvoorbeeld constructies te verzinnen om leiderschap te creëren, zoals de Mediterrane Unie. Dat moet dan natuurlijk onder Franse leiding.”
Of Nederland blij moet worden van Sarkozy’s plannen en ideeën, is nog maar de vraag. “We hebben altijd op gespannen voet geleefd met Frankrijk. Nederland is bang dat Sarkozy zich alleen zal richten op de zes grote landen. Waarschijnlijk wordt dat zijn geliefde kring en daar valt Nederland dus buiten. Onze belangen zullen daaronder leiden.” De uitspraken van Sarkozy zijn een teken van frustratie, zegt Pijpers, maar doet hij uiteindelijk vooral in zijn belang en in het belangr van Frankrijk. “Hij doet dit niet in het belang van de Europese Unie. Daar is Sarkozy de persoon niet naar en dat past ook niet bij de rol die Frankrijk altijd heeft gespeeld. De Franse aspiraties moeten de Franse belangen dienen, niet die van de EU. Sarkozy wil niet het leiderschap van Europa claimen, maar een grote rol van Frankrijk binnen datzelfde Europa. Dat is begrijpelijk, maar het is te betwijfelen of deze Franse energie overslaat in Europese energie.”